Kiina teki kaikessa hiljaisuudessa kvantti­loikan – tieto­järjestelmän ytimessä 24 kubitin kone

Kiinalaisyhtiö Origin Quantumin kehittämän järjestelmän käyttäjää ja sovelluksia ei ole kerrottu julkisuuteen.

Origin Quantum -yhtiön perustaja ja päätutkija Guo Guoping on Kiinan johtavia kvanttiteknologian asiantuntijoita.

31.1. 20:33

Kiina on rakentanut ja toimittanut asiakkaalle täydellisen kvanttiteknologiaan perustuvan tietojärjestelmän, kertovat Global Times ja South China Morning News. Lehtien tiedot perustuvat Kiinan valtiolliseen mediaan.

Kiinalaislähteiden mukaan Kiina on vasta kolmas valtio, joka on pystynyt rakentamaan ”reaalielämän sovelluksiin” käytettävän kvanttilaskentajärjestelmän. Muut valtiot ovat Yhdysvallat ja Kanada.

Tietojärjestelmän ytimessä on 24-kubittinen kvanttitietokone nimeltään Wuyuan, joka valmistui vuonna 2021. Suprajohtaviin, äärimmäisen alhaiseen lämpötilaan jäähdytettyihin piireihin perustuvan laitteen rakensi Origin Quantum Computing Technology -yhtiö, joka toimii Anhuin maakunnassa. Wuyuan-kvanttikonetta todennäköisesti ohjaa perinteinen tietokone.

Uusi järjestelmä on toimitettu asiakkaalle jo vuosi sitten, mutta tieto siitä vahvistettiin vasta nyt. Järjestelmän käyttäjästä ja sovelluksista ei ole annettu tietoja julkisuuteen. Tämän tyyppisen koneen suurta laskentatehoa voidaan hyödyntää sekä siviili- että sotilaskäytössä.

Origin Quantumin perustajiin kuuluva Guo Guoping povaa teknologialta ”näkyviä hyötyjä arkielämään” kolmen-viiden vuoden kuluttua.

– Kvanttitietokoneet voivat toimia kiihdyttäjinä. Perinteisiltä supertietokoneilta voi kulua kuukausi jonkin tietyn ongelman ratkaisemiseen. Jos kvanttitietokone lisätään laskentajärjestelmään, aika voi vähentyä kolmesta seitsemään päivään, Guo sanoi South China Morning Postin mukaan.

On mahdollista, että uuden kiinalaisen kvanttijärjestelmän käyttäjä on Kiinan valtio ja kansan vapautusarmeijan asevoimat. Kvanttitietokoneiden avulla voidaan muun muassa tutkia materiaaleja ja mallintaa ydinaseiden toimintaa.

Maailman ensimmäisen integroidun kvanttilaskentajärjestelmän rakensi IBM vuonna 2019. IBM:n vuonna 2021 esittelemässä Eagle-kvanttisuorittimessa on 127 kubittia.

Kubitti on kvanttibitti

Kvanttitietokoneet käyttävät perinteisten tietokoneiden bittien – nollien ja ykkösten – sijaan kubitteja eli kvanttibittejä. Kubitin arvo voi olla nolla, ykkönen tai niiden yhdistelmä. Kubittien avulla kvanttitietokone voi tehdä laskutoimituksia monilla luvuilla samanaikaisesti.

Suomalainen Bluefors-yhtiö kehittää suprajohtaviin kubitteihin perustuvien tietokoneiden tarvitsemaa jäähdytinteknologiaa.

Kvanttilaskenta on niin sanottua disruptiivista teknologiaa. Se avaa huikeita mahdollisuuksia kehittää kaikkea suurta laskentatehoa ja mallinnusta vaativaa tutkimusta, muun muassa sääennusteita, analytiikkaa, koneoppimista ja tekoälyä. Kvanttilaskennasta voi myös tulla uhka tietoturvallisuudelle, sillä kvanttikoneet kykenevät murtamaan perinteiset salausmenetelmät.

Datan hallinta on valtaa. Juuri siksi johtavat teollisuusmaat, erityisesti Yhdysvallat ja Kiina, kilpailevat kvantti- ja supertietokoneiden kehittämisessä.

Lue lisää: VTT haluaa saada Suomeen ensimmäisen kaukolämpö­reaktorin vuonna 2030

Suomessa VTT on kehittänyt yhdessä startup-yhtiö IQM:n kanssa viisikubittisen HELMI-kvanttitietokoneen, joka yhdistettiin viime marraskuussa Kajaaniin sijoitettuun yleiseurooppalaiseen LUMI-supertietokoneeseen.

”HELMIn ja LUMIn yhdistäminen viitoittaa tietä tulevaisuudelle, jossa maailman haasteellisimpiin ongelmiin pureudutaan kvanttilaskennan ja perinteisen suurteholaskennan yhteistyöllä. Näin voidaan ratkaista ongelmia, joista kvantti- tai supertietokone ei kumpikaan selviäisi yksin”, kertoi VTT tiedotteessaan.

VTT:n mukaan kvanttilaskennan maailmanlaajuisen markkinan ennustetaan kasvavan yli 50 miljardin euron arvoiseksi vuoteen 2030 mennessä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?