Viranomainen salasi tiedot – Yle: Näin Suomen gps-yhteyksiä häirittiin

Ylen MOT selvitti, että Suomessa oli viime vuonna gps-häiriöitä 64 päivänä. Niiden syynä on mitä ilmeisimmin tarkoituksellinen häirintä. Venäjän häirintäkyky kattaa suurimman osan Suomea.

Lentoliikenne on altista gps-häirinnälle

31.1. 11:16

Suomessa maaliskuussa 2022 havaittu laaja gps-satelliittipaikannusjärjestelmien häirintä on yhä suuremmalla varmuudella paljastumassa Venäjän tekemäksi, kertoo Ylen MOT. Häirinnän vuoksi kaksi Savonlinnaan matkalla ollutta reittilentoa joutui kääntymään takaisin Tallinnaan. Häiriöitä huomattiin samaan aikaan myös muun muassa Norjassa ja Ranskassa.

Gps-häirintä voi aiheuttaa vakavan uhan lentoliikenteelle, sillä esimerkiksi Savonlinnassa ei ole lennonjohtoa. Laskeutuminen tapahtuu gps-avusteisesti. Häirintä saattaa vaikuttaa joissakin tapauksissa myös hätäpuheluiden paikantamiseen, sillä 112 Suomi -sovelluksessa käytetään gps-paikannusta.

Lue lisää: Itä-Suomen GPS-häiriöillä vaikutuksia myös hätä­puheluiden paikantamiseen

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom salasi tapahtumasta tehdyt raportit, minkä vuoksi häirinnän laajuus Suomessa on jäänyt epäselväksi. Yhdysvalloista ostetulla lentokonedatalla MOT selvitti, että kaikkiaan häiriöitä viime vuonna oli 64 päivänä. Eniten niitä oli Itä-Suomessa. MOT:n mukaan Traficom kehotti myös häirinnästä kärsinyttä virolaista lentoyhtiötä olemaan kommentoimatta asiaa toimittajalle. Sekä Norja että Ranska ovat nimenneet Venäjän häirinnän lähteeksi.

Venäjällä on Murmanskissa, Pietarin lähistöllä, Kaliningradissa sekä Kurskissa elektronisen sodankäynnin yksikköjä, joilla on kyvykkyyttä häirintään. Esimerkiksi Pietarista käsin voidaan häiritä lentoliikennettä 10 kilometriin asti jopa Varsinais-Suomeen asti. Alue kattaa myös koko Etelä-Suomen ja suurimman osan Itä-Suomea. Murmanskista käsin tehty häirintä puolestaan voisi kattaa suurimman osan Lappia. Suomessa havaittu häirintä menee näiden toiminta-alueiden sisäpuolelle.

Teknisesti häirintää on mahdollisuus tehdä satelliiteista ja Suomessa sijaitsevista kiinteistöistä käsin, mutta tälle ei löytynyt todisteita. Sen sijaan Yandexin katunäkymäkuvista vuodelta 2019 löytyi Pietarin lähellä sijaitsevasta elektronisen sodankäynnin tukikohdasta tutkahäirintään kykenevä auto antennit kohti Suomea suunnattuna.

MOT:n haastattelemat asiantuntijat pitivät häirinnän mahdollisina motiiveina poliittisia syitä, vastatoimia läntiselle tiedustelulle, laitteiden testaamista tai puhdasta kiusaamista.

Jo aikaisemmin on esitetty epäilyksiä Venäjän syyllisyydestä häirintään. Apulaisprofessori Laura Ruotsalainen kertoi Ilta-Sanomille viime vuoden maaliskuussa, että näin suurimittaisen häirinnän on oltava valtiollisen toimijan aiheuttamaa. Hän piti mahdollisina motiiveina voimannäyttöä tai rajan yli ”vuotanutta” häirintäsignaalia, jonka todellinen kohde oli muualla.

Lue lisää: Asiantuntija uskoo itärajalla raportoitujen GPS-häiriöiden olevan Venäjän aiheuttamia: ”Tarvitaan niin isot laitteet”

Lapissa havaittiin gps-häiriöitä myös vuonna 2018 Naton Trident Juncture 18 -sotaharjoituksen aikana. Venäjän tiedotusvälineet seurasivat hanakasti tuolloin asiasta käytyä keskustelua Suomessa ja sanoivat suomalaisten väitteissä olevan kyseessä muun muassa uhkakuvan luominen Venäjästä suomalaisille, venäläisvastainen massapsykoosi sekä yritys hankkia lisää rahaa Suomen puolustukselle.

Lue lisää: Näin Venäjä hämärtää gps-häirintäkohua – 10 ”vaihtoehtoista selitystä” Suomen lyttäämiseksi

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?