Venäläinen hakkeri­ryhmä väittää hyökänneensä suomalais­sairaaloiden sivuille – näin Hus kommentoi

Husin nettisivut eivät toimineet lauantai-iltapäivällä teknisten ongelmien vuoksi. Häiriön syy on yhä selvityksessä.

Syytä Husin verkkosivuston häiriöön selvitetään yhä.

29.1. 10:27

Useiden pohjoismaalaisten ja eurooppalaisten sairaaloiden verkkosivustojen on arveltu mahdollisesti joutuneen venäläisen hakkeriryhmän häirintäyritysten kohteiksi viikonlopun aikana. Suomessa asiasta uutisoi lauantaina Yle. Häiriöistä Norjan sairaaloiden verkkosivustoilla ovat uutisoineet maan mediassa esimerkiksi uutissivustot TV2 ja VG.

Häiriön on epäilty liittyvän venäläiseen hakkeriryhmään, joka väitti lauantaina Telegram-kanavallaan kohdistavansa verkkohyökkäyksiä terveydenhuoltolaitoksiin eri maissa. Kohteiksi lueteltiin Suomesta Tampereen yliopistollinen sairaala, Kuopion yliopistollinen sairaala, Turun yliopistollinen sairaala, Oulun yliopistollinen sairaala ja Jorvin sairaala.

Hakkerien ”listalla” mainittu Jorvin sairaala on osa HUS Helsingin yliopistollista sairaalaa.

Husin nettisivut eivät toimineet lauantai-iltapäivänä, ja syyksi kerrottiin tekniset ongelmat, joiden syytä Hus selvitti. Sivusto alkoi toimia taas myöhään illalla.

Husin ICT-tuotantojohtaja Risto Laakkonen kertoi Ilta-Sanomille sunnuntaiaamuna, että häiriössä näkyy viitteitä siitä, että kyse voisi olla ”kolmannen osapuolen häiriköinnistä”.

– Asiaa ei kuitenkaan voi vielä varmistaa, hän kertoo.

– En voi myöskään varmistaa, että kyse olisi juuri venäläisistä hakkereista.

Laakkosen mukaan sivuston häiriötä on selvittänyt asiantuntijaryhmä myös yöllä.

Sivustolla voi yhä Laakkosen mukaan esiintyä ajoittaisia häiriöitä. Husin sivustolle pääsee nyt, mutta häiriön selvitystyöt jatkuvat edelleen.

Hus twiittasi vielä sunnuntaiaamuna noin puoli yhdentoista aikoihin, että sen verkkosivujen toimintaan vaikuttanut tekninen häiriö on ohi. Sen mukaan tekninen häiriö kohdistui ainoastaan hus.fi -verkkosivustoihin.

Viime vuoden elokuussa ryhmä venäläisiä hakkereita ilmoitti olevansa vastuussa palvelunestohyökkäyksistä suomalaisille julkisen sektorin verkkosivuille. Yle uutisoi hakkereiden väittäneen, että ne ovat vastuussa hyökkäyksestä Valtoon, joka on Suomen hallituksen yhteinen julkaisuarkisto.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?