Twitter taipui sensuuriin Intian painostuksesta – Elon Musk pesee kätensä

Twitter ja YouTube sensuroivat BBC:n kriittisen dokumentin Intian pääministeristä.

Elon Muskin rooli Twitter-viestien sensuroinnissa on epäselvä.

26.1. 19:00

Suuret yhdysvaltalaiset sosiaalisen median alustat Twitter ja YouTube ovat sensuroineet linkkejä Britannian yleisradion BBC:n julkaisemaan dokumenttiin. Videossa käsitellään kriittisesti Intian pääministerin Narendra Modin osuutta vuoden 2002 massamurhaan Gujaratin osavaltiossa.

The Interceptin mukaan Intian hallitus luonnehtii dokumenttia ”vihamieliseksi propagandaksi” ja ”Intian vastaiseksi roskaksi”. Hallituksen edustajan mukaan sekä Twitter että Googlen omistama YouTube on määrätty poistamaan linkin videoon ja hänen mukaansa alustat ovat tehneet työtä käskettyä.

Videota ei ole estetty vain Intiassa. Linkki dokumenttiin ei toiminut edes Suomesta käsin kokeiltaessa. YouTube ilmoitti, että video ei ole käytettävissä, ja että lataaja on poistanut videon. Syy poistoon ei kuitenkaan ole selvä. YouTube ilmoitti The Interceptille, että video poistettiin BBC:n valitettua tekijänoikeusloukkauksesta. Alusta ei kommentoinut Intian vaatimuksia.

Twitter on tiettävästi poistanut viestejä, joissa jaetaan linkkejä tai pätkiä dokumentista. Ei ole selvää, kuinka usein nämä estot kohdistuvat vain Intiasta käsin palvelua käyttäviin. Ainakin joissakin tapauksissa estot ovat olleet paikallisia.

Twitterin omistaja ja toistaiseksi toimitusjohtajana toimiva Elon Musk lupasi palveluun laajempaa sananvapautta viime vuoden lopulla palvelun ostettuaan. Pian sen jälkeen lupaus kyseenalaistettiin muun muassa, kun Twitter sulki useita toimittajille kuuluvia tilejä. He olivat kirjoittaneet kriittisesti yhtiöstä ja Muskista. Hän lupasi palauttaa tilit.

Lue lisää: Elon Musk lupaa palauttaa toimittajien suljetut Twitter-tilit

Intian hallituksen vaatimusten valossa Musk vaikuttaa entistäkin haluttomammalta suojella sananvapautta. Hän kuitenkin antaa ymmärtää Twitterissä, ettei edes tiennyt dokumentin sensuroimisesta, kun häneltä kysyttiin sensuurista kertovasta The Interceptin artikkelista.

– Ensimmäinen kerta, kun kuulen siitä. Minun ei ole mahdollista korjata kaikkia Twitterin osia maailmanlaajuisesti yhdessä yössä, kun samalla johdan Teslaa ja SpaceXää muiden asioiden lomassa, Musk vastasi.

Ei ole täysin selvää, viittasiko Musk sensuurista kertovaan artikkeliin vai itse sensuroimiseen. Musk on luvannut jättää Twitterin toimitusjohtajan pestin, kun sopiva korvaaja löytyy. Toistaiseksi hän kuitenkin jatkaa viestipalvelun vetäjänä.

Lue lisää: Kansa puhui: Elon Musk ulos!

Intia on puuttunut videon jakamiseen muillakin keinoilla. India Today -lehden mukaan Jawaharlal Nehrun yliopisto katkaisi sähköt tiistaina illalla estääkseen opiskelijoita katsomasta BBC:n dokumenttia. Tämän seurauksena opiskelijat turvautuivat puhelimiinsa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?