Terminator 2:n robotti teki leffassa tempun, jota ei pidetty mahdollisena – nyt se tapahtui oikeasti

Tutkijat kehittivät robotin, joka pystyy vaihtamaan kiinteän ja nestemäisen olomuodon välillä.

26.1. 13:01 | Päivitetty 27.1. 9:15

Terminator 2 -elokuvan paha T-1000-robotti oli tehty nestemäisestä metallista ja pystyi pakenemaan sellin kalterien läpi. Nyt sama temppu on tehty oikeasti, ja taustalla oli Hongkongin kiinalainen yliopisto. Sen tutkijat kehittivät metallisen robotin, joka pystyy muuttumaan nesteeksi ja takaisin kiinteäksi.

Yllä olevalla videolla näytetään, miten kokeellinen metallirobotti ohittaa kalterit ja sitten palautetaan käsipelillä alkuperäiseen muotoonsa.

Tiedotteen mukaan pikkuruiset robotit on tehty galliumista, jonka sulamispiste on vain 29,8 celsiusta. Metalliin upotetut magnesiumhiukkaset herkistävät robotin magneettikentille ja mahdollistavat siten hallitun lämpötilan muuttamisen. Samalla hiukkaset auttavat robottia liikkumaan magneettikenttien avulla.

Lue lisää: Henri rakensi älykotiinsa avustajan – yli tonnin maksanut robotti osaa kertoa kun sauna on valmis

Magneettikenttien avulla tutkijat saivat robotit hyppäämään vallihautojen yli, kiipeämään seiniä pitkin ja jakautumaan kahtia esineiden siirtämiseksi. Lopuksi robotit yhdistyivät takaisin yhdeksi kappaleeksi.

Jotain teknologian varhaisesta asteesta kertoo se, että sellipakovideossa osa robotista jäi kiinni kaltereihin.

Terminator-elokuvan paha T-1000-robotti esiintyi ihmismuodossa.

Tutkijat saivat inspiraatiota merimakkaroista, jotka pystyvät muuntamaan itsensä nestemäistä muistuttavaan tilaan ahtaisiin paikkoihin päästäkseen. Roboteista odotetaan lääketieteellistä hyötyä esimerkiksi vierasesineiden poistamiseksi vatsalaukusta. Tätä testattiin jo keinotekoisen vatsalaukun kanssa, jonne onnistuttiin myös toimittamaan lääkkeitä.

Lue lisää: MIT: Robotti-imuri kuvasi naisen vessan­pöntöllä, otokset päätyivät Facebookiin

Toistaiseksi on epäselvää, miten robotti pärjää todellisessa ihmiskehossa, jonka lämpötila on selvästi robotin sulamispistettä korkeampi. Muitakin käyttötarkoituksia kuitenkin visioidaan. Nestemäiseksi muuttuva robotti voisi olla hyödyksi elektroniikkateollisuuden kokoonpanolinjoilla ja toimia jopa paikalleen valuvina ja sitten kiinteäksi muuttuvina ruuveina.

Siinä missä perinteiset robotit ovat kovia ja jäykkiä, pehmeät robotit ovat olleet joustavia, mutta heikkoja.

– Antamalla roboteille kyky vaihtaa nestemäisen ja kiinteän olomuodon välillä tarjoamme niille enemmän toiminnallisuutta, sanoo tutkimusta johtanut insinööri Chengfeng Pan tiedotteessa.

Tutkimus on julkaistu Matter-lehdessä.

Korjaus: Toisin kuin jutussa alun perin annettiin ymmärtää, tutkijoiden robotti ei sellistä karkaamisen jälkeen palautunut itse muotoonsa, vaan se valettiin uudestaan muotissa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?