Mies rakensi itse Commodore 64:n – sai vihdoin käsiinsä osia, jotka korvasi aiemmin legoilla

Mahdollisesti ensimmäinen täysin uusi Commodore 64 -tietokone sitten viime vuosisadan heräsi eloon tubettajan intohimosta.

Aito Commodore 64. Kuvassa on kotelon myöhempi uudelleen muotoiltu versio, jollaista myös Perifractic käytti videossaan. Hänen hankkimansa kotelo on tehty alkuperäisillä muoteilla, mutta on uusi.

12.2. 19:11

Tasavallan tietokoneeksi Suomessa kutsuttu Commodore 64 joutui valmistajansa kuoppaamaksi jo vuonna 1994, mutta YouTuben retrokanava Retro Recipes otti tehtäväkseen synnyttää kokonaan uuden C64:n käyttämällä vain uusia osia.

Kanavan isäntä Perifractic eli Christian Simpson näyttää tammikuun puolivälissä julkaistussa videossaan, kuinka upouusi C64 syntyi. Hän sanoo jopa kokoamisessa käytettyjen ruuvien olevan täysin uusia.

Hänen aiempi, muutaman vuoden takainen C64:nsä käyttää näppäimistöä, jonka painikkeet ovat Lego-palikoita. Tällä kertaa hänen onnistui kuitenkin saada käsiinsä näppäimet, jotka ovat uusia ja tarkoitettu nimenomaan C64:lle.

Kuitenkin vielä rakentamisen hetkellä hän joutui parin osan osalta tyytymään vanhoihin 1980-luvulla rakennettuihin komponentteihin. Tämän hän kiersi asentamalla koneeseen myöhemmin Ultimate 64 -nimisen emolevyn, joka myös lisää tietokoneeseen muun muassa usb- ja hdmi-portit.

Näppäimistön kiinnikkeet Simpson valmisti itse 3d-tulostimella. Kokoaminen ei kuitenkaan ollut kivutonta. Esimerkiksi joystick-porttien kotelot olivat alkuperäisiä isommat ja estivät kiinnikkeitä ensin sopimasta paikoilleen.

Lue lisää: Uuno Turha­purosta tehtiin video­peli vuonna 1986 – siitä tuli tuhansien eurojen arvoinen keräily­harvinaisuus

Simpsonin laite on toiminnallisuudeltaan aito Commodore 64, mikä on eri asia kuin markkinoilla viime vuosina nähdyt emuloidut mallit. Esimerkiksi muutama vuosi sitten julkaistiin THEC64 Mini -niminen mukaelma C64:stä. Kyseessä oli ulkonäöltään alkuperäiselle uskollinen, mutta kooltaan noin puoleen kutistettu, 64:llä sisäänrakennetulla pelillä varustettu laite.

Lue lisää: Commodore 64:stä retroversio – tällainen se on

Vuonna 2021 puolestaan julkaistiin harrastajavoimin syntynyt Mega65, joka on käytännössä julkaisematta jääneen Commodore 65 -tietokoneen epävirallinen vastine.

Lue lisää: Commodore 64:lle tehtiin seuraaja, joka ei koskaan tullut myyntiin – nyt asia muuttui

Alkuperäistä C64:ää valmistettiin vuodesta 1982 vuoteen 1994, jolloin Commodore-yhtiö meni konkurssiin. Tästä huolimatta ehtoja kuusnepoja on vieläkin paikoin käytössä. Yksi sellainen löytyi ainakin vielä vuonna 2016 puolalaisesta autokorjaamosta.

Lue lisää: Hämmästyttävää: 30-vuotias C64-tietokone palvelee autokorjaamoa

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?