”Tiedän, että ne vaikuttavat tänä päivänä naurettavilta” – hurja visio VTT:ltä

Teknologian ennustetaan kehittyvän huimilla tavoilla, mutta uhkat eivät katoa mihinkään.

Kyborgit tulevat, VTT ennustaa.

21.1. 17:54

VTT:n Keikahduspiste-podcastissa ennustetaan huimia teknologioita. Esimerkiksi Terminator-tieteiselokuvassa vuonna 1984 kyborgia näytellyt Arnold Schwarzenegger saattoi antaa esimakua siitä, millaista teknologia on yllättävän pian. VTT:n mukaan seuraavien 80 vuoden aikana ihminen ja kone yhdistyvät 1980-luvun scifi-elokuvien hengessä.

– Nyt jo on kokeiluja keinoraajoista, joita voidaan liikuttaa ajatuksen voimalla. Terveydenhuollossa tullaankin näkemään ensimmäisiä sovelluksia, joissa on mukana kyborgeja. Tulemme kytkemään myös omat raajamme verkkoon. Viihteessä taas voidaan nähdä esimerkiksi kyborgiurheilijoita, VTT:n ennakointitiimin päällikkö Antti-Jussi Tahvanainen ennustaa.

Jos jo nykyään esineiden internet eli internet of things on uhkia täynnä huonon tietoturvan vuoksi, voidaan vain kuvitella millaisia vaaroja omien raajojensa kytkeminen nettiin voi aiheuttaa, jos kyberturvallisuus ei ole kunnossa.

Lue lisää: Mikko Hyppönen: ”Teemme parhaillaan virhettä, jonka vuoksi lapsemme vielä vihaavat meitä”

Takavuosien scifi-elokuvien ennustuksia on jo toteutunut muilla teknologian saroilla. Esimerkiksi uskottavat ja verrattain helposti tehtävät videoväärennökset ovat mahdollisia, kiitos tekoälyn kehittymisen.

Lue lisää: Vuoden 1987 hitti­elokuvan ennustus toteutui – hämärä yritys iskee valvonta­kameroihin ennen­näkemättömällä tavalla

Luvassa on vieläkin radikaalimpaa teknologiaa. Imperial College Londonin kartoituksen mukaan kehitteillä on jo keinotekoisia kohtuja miesten raskauksia varten, telepatiateknologiaa ajatusten välityksellä kommunikointiin sekä avaruushissejä esimerkiksi Maasta Kuuhun siirtymiseen.

– Tiedän, että ne vaikuttavat tänä päivänä naurettavilta, mutta näin radikaaleja asioita kehitetään jo, Tahvanainen sanoo podcastissa.

Tiedän, että ne vaikuttavat tänä päivänä naurettavilta, mutta näin radikaaleja asioita kehitetään jo.

Esimerkiksi avaruushissi olisi täysin ennenkuulumaton rakennusprojekti ihmiskunnan historiassa. Kymmenen vuotta sitten eräs japanilainen rakennusyhtiö esitti tällaista rakennelmaa vuodelle 2050. Kuvaillun hissin mittasuhteet olivat valtavat.

Lue lisää: Avaruushissistä halutaan nopeasti totta

Hissin pääteasema sijaitsisi 36 000 kilometrin korkeudessa. Vertailun vuoksi kansainvälinen avaruusasema ISS kiertää Maata alle 400 kilometrin korkeudella.

Hissiin kuuluva vastapaino ulottuisi 96 000 kilometrin etäisyydelle maanpinnasta. Se on noin neljäsosa matkasta Kuuhun.

Avaruushissi voisi myös olla otollinen kohde esimerkiksi terroristeille. Tosin sama pätee vaikkapa vuosikymmeniä rauhassa toimineeseen Kanaalin tunneliin Englannin ja Ranskan välillä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?