Uudet usb-kaapelit ovat aiempaa lyhyempiä – tässä syy

Usb-johto ei saa olla liian pitkä. Android Authority selittää, miksi.

Usb-kaapelia ei kannata huoletta jatkaa suositusta pidemmäksi.

9.1. 6:39

Usb-tiedonsiirron kanssa saa olla tarkkana tekniikan erilaisten versioiden ja fyysisten liitäntöjen vuoksi. Mutta tiesitkö, että myös usb-kaapelin pituudella on merkitystä?

Android Authorityn mukaan pituusrajoitus liittyy passiivisiin usb-kaapeleihin. Toisin kuin aktiivisissa kaapeleissa, ei passiivisissa kaapeleissa ole signaalinvahvistusta. Silloin signaali heikkenee pituuden kasvaessa ja tiedon siirtäminen hidastuu sekä siihen voi tulla virheitä.

Ongelma korostuu ohuissa passiivikaapeleissa ja voi pahentua muiden lähellä olevien sähkölaitteiden myötä. Passiivikaapeleiden maksimipituudet mukaan ovat:

  • Usb 1.1: 5 metriä

  • Usb 2.0: 5 metriä

  • Usb 3.0: 2–3 metriä

  • Usb 3.1: 3 metriä

  • Usb 3.2: 3 metriä

  • Usb 4: 0,8 metriä

Uusin yleisesti myynnissä usb:n versio on 3.2. Usb 4.0 on vasta tuloillaan, eikä sitä tukevia laitteita ole vielä kovin paljoa. Jatkojohdoilla passiivikaapelin pituutta voi kasvattaa, mutta yleensä huonoin seurauksin.

Vaihtoehtona on käyttää aktiivikaapeleita tai usb-hubia, joka toimii aktiivikaapelin tavoin, mutta johon voi myös kiinnittää useamman kaapelin. Asiasta kirjoittaa myös How-To Geek.

Lue lisää: Kaikille tuttu puhelimen ja tietokoneen liitäntä muuttuu – tällainen on uusi usb

Usb:n yleisimmistä fyysisistä liitännöistä käytetään nimiä usb-a, usb-c, mikro-usb tai mini-usb. Ne eivät välttämättä kieli usb:n versiosta tai maksimipituudesta. Suhtaudu myös varauksella etenkin tuntemattomampien tai erikoisen halpoja kaapeleita tarjoavien valmistajien lupauksiin nopeuksista tai yhteensopivuudesta.

Usb on liitäntätekniikka, joka koskee suurta määrää kuluttajalaitteita puhelimista tietokoneisiin, kuulokkeisiin, kameroihin ja monenlaisiin oheislaitteisiin, kuten näppäimistöihin ja hiiriin.

Se on myös valtaamassa alaa aiempaa enemmän. Apple joutuu vaihtamaan iPhoneissa käytetyn lightning-liitännän EU:n määräyksestä usb-c:hen, jotta kaikkia puhelimia voi jatkossa ladata samoilla latureilla.

Lue lisää: Apple myönsi tappionsa – näin iPhone muuttuu

Standardin eri versiot niitä vaihtelevasti tukevine tuotteineen ovat olleet kuluttajan päänsärkynä vuosia. Pientä helpotusta on näköpiirissä nyt, kun usb-laitteiden brändäykseen linjattiin muutoksia.

Lue lisää: Usb-liitäntään tulee toivottu muutos

Jatkossa laitteissa ja pakkauksissa ilmoitetaan vain tiedonsiirtonopeus tähän malliin:

  • USB 40 Gbps

  • USB 20 Gbps

  • USB 10 Gbps

  • USB 5 Gbps

Kaapeleissa puolestaan kerrotaan jatkossa niiden nopeuden ohella enimmäislatausteho kuten 60 tai 240 wattia.

Muutokset ovat kuitenkin suurelle osalle valmistajista vapaaehtoisia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?