Suomen Lehdistö: Facebook päästi paikallis­lehden pannasta – asian­tuntijalta paljon­puhuva kuittaus

Kangasalan Sanomat pääsi takaisin Facebookiin, Suomen Media kertoo.

Facebook vastasi, kun tarpeeksi monelle henkilölle lähetti sähköpostia.

7.12.2022 22:18

Meta sallii jälleen paikallislehti Kangasalan Sanomien jakaa linkkejään Facebookissa ja muilla alustoillaan, Suomen Lehdistö kertoo. Myös Facebookista aiemmin kadonneet linkit paikallislehden sivuille sekä niiden kommentit palasivat näkyviin maanantaina illalla.

Laaja Facebook-esto ehti jatkua noin kaksi viikkoa. Ongelmien taustalla olivat ilmeisesti perättömät ilmiannot lehdestä sen jälkeen, kun siinä oli julkaistu ja jaettu juttu nuorten väkivallasta. Ilmiantojen seurauksena Facebook tulkitsi Kangasalan Sanomien sivut roskasisällöksi ja esti juttujen jakamisen.

Lue lisää: Lehdet: Facebook pani suomalais­lehden mustalle listalle

Lehdellä oli suuria ongelmia tavoittaa Facebookia, jotta asia saataisiin korjattua. Lopulta keino löytyi kilpailevasta LinkedIn-palvelusta, jonka kautta Kangasalan Sanomien päätoimittaja-toimitusjohtaja Heli Keskinen sai käsiinsä sähköpostiosoitteita Facebookin mediasuhteita hoitaville ihmisille. Yksi heistä vastasi, ja maanantaina lehden status palasi normaaliksi Metan alustoilla.

Facebookin toiminta vastaavissa tapauksissa on usein tulkittu välinpitämättömyydeksi käyttäjiä kohtaan. Vaikka se ei olisi tarkoituksellista, sillä on kuitenkin erittäin kielteinen vaikutus lehdistön- ja sananvapaudelle.

Keskinen kehottaa sosiaaliseen mediaan luottavia tiedotusvälineitä pohtimaan myös omaa selviytymistään.

– Jokaisen median täytyisi tehdä sellainen ajatustyö, että jos somekanavalle tapahtuu jotain, mitä se tarkoittaa omalle liiketoiminnalle. Jos katsoo, mitä Twitterille on tapahtumassa, emmehän me voi olla mistään alustasta kovin varmoja, Keskinen korostaa Suomen Medialle viitaten Twitterin suuriin ongelmiin uuden omistajan Elon Muskin käsissä.

Lue lisää: Twitter uhkaa hajota käsiin – näin Muskin potkut näkyvät

Facebook tunnetaan yrityksenä, johon ei saa yhteyttä. Pyynnöt vääriksi koettujen rangaistusten poistamiseksi ovat usein tuntuneet kaikuvan kuuroille korville. Kangasalan Sanomien tapaus vain vahvistaa tätä näkemystä.

Sosiaalisen median asiantuntija Harto Pönkä on Kangasalan Sanomien kokemusten seurauksena tiivistänyt – ilmeisen kieli poskessa – kuinka Facebookiin voi sittenkin saada viestin läpi.

– Jos sinulla on ongelma Facebookin kanssa:

1) Saa uutinen läpi asiasta.

2) Jaa se LinkedInissä.

3) Pyydä LI:ssä Facebookin työntekijöiden spostiosoitteita.

4) Lähetä spostia heille ja katso, kenelle viesti menee läpi.

5) Toivo parasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?