Luvut julki: Netti­kauppojen ”alennus­päivän” todellisuus oli karu

Keskimääräinen alennusprosentti oli pieni ja melkein joka kymmenes alennus keinotekoinen, kertoo verkkokauppojen hintoja seuraava hintavertailupalvelu.

Playstation 5 kiinnosti sinkkupäivänä. Konsolin saatavuus on kuitenkin edelleen heikko.

15.11. 5:47

Kiinalaista alkuperää oleva Singles’ Day -ostospäivä oli viime viikon perjantaina 11.11. Alun perin ”itsensä hemmotteluun” keskittyneen päivän alennusprosentit eivät olleet kovinkaan kummoisia, ja joka kymmenes ilmoitettu alennus oli tekaistu, kertoo hintavertailupalvelu Hintaopas tiedotteessaan.

Suomessa sinkkujen päivänä tunnettu myyntipäivä oli hiljaisempi kuin edellisvuosina, kertoo Hintaopas. Tästä kertovat 16,3 prosenttia edellisvuotta pienemmät haut tuotteiden hintatietoihin.

Hintaopas ei mittaa toteutuneita kauppoja, vaan ihmisten kiinnostusta tuotteisiin. Havaintoa tukevat kuitenkin kiinalaisen verkkokauppajätti Alibaban luvut.

Suomessa alepäivän toteutunut keskimääräinen alennusprosentti oli 1,58. Kaikkiaan 24,3 prosentilla tuotteista hinta laski ja 16,6 prosentilla hinta jopa nousi.

9 prosenttia Singles’ Dayn alennuksista oli niin sanottuja keinotekoisia alennuksia: tuotteiden hintoja pumpataan ensin ylöspäin, jotta niille saadaan laskemisen jälkeen mahdollisimman suurilta näyttävät alennusprosentit. Keinotekoisia alennuksia esiintyi erityisesti jalkineissa (16 %), hajuvesissä (12 %) ja keittiökoneissa (11 %).

Vuodenvaihteessa voimaan astuu lakimuutos, joka velvoittaa kauppoja ilmoittamaan alennuksen yhteydessä tuotteen alimman myyntihinnan edellisen 30 päivän ajalta. Tämän on määrä kitkeä keinotekoisia alennuksia.

Kuitenkin myös todellisia alennuksia löytyi.

– Niillä tuotteilla, joiden hinta laski vähintään 10 prosenttia, keskimääräinen alennusprosentti oli 22,8. Tämä osoittaa sen, että sinkkujen päivänä oli myös aidosti hyviä alennuksia löydettävissä. Tärkeää on tarkistaa tuotteen hintahistorian vaihtelut, Hintaopas.fi-palvelun maajohtaja Liisa Matinvesi-Bassett sanoo tiedotteessa.

Kuluttajia kiinnostivat sinkkupäivänä eniten matkapuhelimet, televisiot ja kuulokkeet. Saatavuudeltaan edelleen kehno Playstation 5 oli haetuimpien tuotteiden kärjessä. Muita kiinnostavia tuotteita olivat AMD Ryzen 5 2600X 3,6GHz -suoritin, Samsung Galaxy A52s 5G -matkapuhelin, Xiaomi Mi Watch -älykello ja LG 86QNED81 86" 4K Ultra HD -televisio.

25.11. vietettävästä amerikkalaislähtöisestä Black Fridaysta odotetaan alennuksiltaan tähän asti suurinta.

Suositut ostospäivät saavat myös nettihuijarit liikkeelle. Hyvältä vaikuttavat tarjoukset saattavat olla todellisuudessa tiedonkalastelua tai yrityksiä harhauttaa uhri tilausansaan.

Lue lisää: Netin kuumat ostos­päivät lähenevät – näin sinua yritetään huijata

Myös lähettifirmojen nimissä saatetaan huijata ostospäivien aikaan, kun liikenteessä on paljon paketteja.

Lue lisää: Shoppailun super­päivä lähestyy: Etenkin yhtä nimeä pitää nyt varoa verkossa

Myöskään hintavertailusivustojen käyttö ei ole täysin ongelmatonta. Kuluttaja-asiamies kiinnitti keväällä huomiota siihen, että vertailupalvelut eivät aina ole sitä, miltä ne ensin vaikuttavat.

– Älä luota vain yhteen vertailusivustoon valintaa tehdessäsi. Et välttämättä saa markkinoiden parasta tarjousta, sillä yritykset ovat esimerkiksi saattaneet ostaa näkyvyyttä palvelussa. Sivuston tulisi tästä kertoa, mutta usein se jätetään mainitsematta tai se esitetään epäselvästi, kuluttaja-asiamies kirjoitti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?