Instagram-käyttäjät saaneet ilmoituksia tilien jäädyttämisestä – yrittäjä raivona: ”Tässä on ihan hermo loppu”

Muutkin Metan palvelut ovat kärsineet käyttökatkoksista viime päivinä.

31.10.2022 16:53 | Päivitetty 31.10.2022 19:44

Instagram-sovelluksen käyttäjät ovat maanantaina raportoineet laajasti, että heillä on vaikeuksia kirjautua tililleen.

Useat käyttäjät ovat saaneet ilmoituksen siitä, että heidän käyttäjätilinsä on jäädytetty palvelun yhteisösääntöjen rikkomisen vuoksi. Asiaa on valiteltu laajasti muissa sosiaalisissa medioissa, kuten Twitterissä.

Käyttökatkoja seuraavan Downdetector-palvelun mukaan Instagramiin liittyvät palvelinongelmat ovat kasvaneet räjähdysmäisesti kello kolmen jälkeen Suomen aikaa. Digilehti Tivin mukaan kyseessä on globaali palvelinongelma ja todellisuudessa kyse on virheellisestä ilmoituksesta.

Instagramin viestintäyksikkö twiittasi tililtään kello neljän jälkeen, että se on tietoinen kyseisistä ongelmista.

– Tutkimme asiaa ja pahoittelemme häiriötä, twiitissä luki.

Muutkin Metan palvelut ovat kärsineet mystisistä käyttökatkoksista viime päivinä. Viime viikolla suositulla WhatsApp-pikaviestimellä oli tiistaiaamuna vakavia ongelmia.

Metan tilastoinnin mukaan Suomessa kuukausittain aktiivisia Instagram-käyttäjiä on 3 miljoonaa.

Ilta-Sanomien toimitukseen sataneiden yhteydenottojen mukaan käyttäjätunnuksien jäädyttämisen lisäksi osa on nähnyt seuraajamäärien tai omien seurattavien kadonneen.

IS:ään yhteyttä ottaneiden käyttäjien mukaan joitakin tilejä on jo palautunut normaaliksi.

Raisiolainen yrittäjä, viestintäkonsultti ja ohjaaja Sari Packalén kertoo Instagramin käyttökatkosten aiheuttavan mittavia ongelmia hänen yritysasiakkaidensa tileillä. Packalén ylläpitää ja ohjaa paikallisen puoluejärjestön tiliä sekä useampia yritysten tilejä.

– Mainonta on seisahtunut. Myös mainosten kohdentamisessa vaikuttaa olevan alueellisessa kohdistamisessa ongelmia. Kyllä tässä on ihan hermo loppu.

Puolueen tili on palautunut, mutta asiakastilit eivät. Myöskään hänen henkilökohtainen tilinsä ei tällä hetkellä toimi. Syyksi ongelmiin Instagram kertoo, että tilit on kaapattu tai että niillä on rikottu yhteisösääntöjä.

Käyttökatkoksilla epäonninen ajankohta, sillä nyt seurakuntavaalien kampanjoinnin pitäisi käydä kiivaimmillaan, Packalén painottaa. Katkon takia Metalta jää saamatta mainostuloja, mutta ehdokkaiden kampanjoinnin osalta tilanne on ”helvetillinen”.

– Jos Instagram-mainontaa lykkää satasen, niin saa todella paljon näkyvyyttä. Pelkään, että tällaiset katkokset vaikuttavat itsessään äänestysprosenttiin, kun omaa ehdokastaan ei näekään somessa, Packalén sanoo.

Twitterissä aihetunnisteilla #instagramdown on ruodittu käyttökatkosta laajasti. Aiheesta on twiitattu maanantai-iltaan mennessä 148 000 kertaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?