”Nafo” käy erikoista sotaa Venäjää vastaan – Ukrainasta poikkeukselliset kiitokset

Signmyrocket.com-palvelun kautta Super Bonker 9000 -telatykin kuvittanut Nafo sai tunnustuksen Ukrainan puolustusministeriöltä ja -ministeriltä.

Meemit löysivät tiensä telakanuunan kylkeen Ukrainassa.

31.8.2022 11:27

Ukrainan puolustusministeriö on myöntänyt sosiaalisessa mediassa poikkeuksellisen tunnustuksen. Tavallisesti ministeriö nostaa Twitter-tililään esille kunnostautuneita kansainvälisiä kumppaneitaan, mutta nyt kehut on saanut epämuodollinen Nafo eli North Atlantic Fellas Organization.

– Kiitoksia kovasta taistelustanne Kremlin propagandaa ja trolleja vastaan, puolustusministeriö kirjoittaa.

Nafo on sosiaalisessa mediassa järjestäytynyt liike, joka taistelee Venäjän disinformaatiota ja venäläisiä nettitrolleja vastaan. Sen toiminta perustuu pitkälti meemikulttuuriin ja shitpostaukseen (shitposting) eli hyvin kärjistettyyn, ironiseen satiiriseen ja aggressiiviseen viestintään. Nafo on ottanut tunnukseen nettimeemeissä käytetyn shiba-koiran eli dogen.

Ministeriön julkaisemassa twiitissä doge poseeraa tulittavien Himars-raketinheittimien edessä.

Nettivaikuttamisen lisäksi Nafo on kerännyt rahaa Ukrainalle ja lahjoittanut sitä Signmyrocket-palvelun kautta, kertoo Vice Motherboard. Palvelussa mikä tahansa taho voi saada rahaa vastaan terveisensä kirjoitettua Venäjää vastaan käytettäviin aseisiin tai ampumatarvikkeisiin.

Telakanuuna sai kylkeensä Nafo-tunnuksen ja doge-koirasymbolin.

Nafon näkemys aiheesta oli ”Super Bonker 9000”, eli meemitekstein ja -kuvin varustettu versio 203-millisestä neuvostovalmisteisesta 2S7 PION -telatykistä. Kanuuna sai kylkeensä maalauksen Nafon dogesta.

Super Bonker 9000 -nimi voitti nettiäänestyksessä kilpailija Super Bonkin.

Puolustusministeriön lisäksi Ukrainan puolustusministeri Oleksi Reznikov kiitti Nafoa henkilökohtaisesti. Hän myös muutti dogen profiilikuvakseen Twitterissä.

– Kiitokset kaikille #nafo’laisille. Haluan kiittää henkilökohtaisesti kaikkia shiba-kuvan takana. Lahjoituksenne taistelijoiden tueksi sekä väärän tiedon vastustamisenne on arvokasta, Reznikov kirjoitti.

Parhaillaan kollektiivissa keskustellaan Suhoi-24-hävittäjän kuvittamisesta 30 000 dollarilla.

Kanuunan kuvittamisen tai tekstittämisen hinta Signmyrocketissa on 5000 dollaria. Lisäksi 203-millisen kranaattiin saa venäläisille osoitetun tervehdystekstin 350 dollarilla ja 155-milliseen 150 dollarilla. Sivustoa pyörittää ukrainalainen opiskelija Anton Sokolenko, jonka keräämät varat käytetään varusteiden lahjoittamiseen maan asevoimille.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?