Porkkalan saarten nimet korvautuivat venäläisillä Google Mapsissa

Kolmen Porkkalanniemen edustalla sijaitsevan saaren nimet ovat muuttuneet Googlen karttasovelluksessa venäläisiin muotoihinsa.

27.8. 5:59

Google Mapsista paljastui perjantaina erikoinen yksityiskohta: Kolmen Porkkalanniemen edustalta löytyvän saaren nimet olivat vaihtuneet venäjänkieliseen muotoonsa.

Kyseiset saaret ovat Järvö, Räfsö ja Träskö, joiden nimet ovat historiallisesti olleet aina kyseisessä ruotsinkielisessä muodossa myös Google Mapsissa. Nyt nimet ovat muodoissa Ostrov Yarve, Ostrov Revse ja Ostrov Tryasken.

Asian huomasi tietokirjailija Petteri Järvinen, joka kertoi asiasta Facebookissa.

Näiden kolmen saaren nimi on mystisesti muuttunut Google Mapsissa. Kuvankaappaus.

Tiedossa ei ole, milloin saarten nimet ovat sovelluksessa vaihtuneet, eikä myöskään sitä kuka tai mikä syy vaihtamisen taustalta löytyy. Google Mapsissa paikkojen nimiä voi vaihtaa ilmoittamalla virheistä, joten oletettavasti myös näiden saarten tapauksessa näin on tehty.

Alkuperäinen ruotsinkielinen nimi näkyy sovelluksessa edelleen, jos saaria tarkastelee Ruotsista käsin. Ilta-Sanomien selvityksen perusteella venäjänkielinen muoto kuitenkin on näkyvissä Suomen ohella ainakin Britanniassa, Irlannissa, Portugalissa ja Ranskassa.

Maanmittauslaitoksen virallisessa kartassa saarten nimet ovat edelleen ruotsinkielisessä muodossaan. Sama pätee myös Mapsin kanssa kilpailevista karttasovelluksista, kuten Apple Mapsista, OpenStreetMapista ja HEREstä. Ilta-Sanomat on tiedustellut Googlelta syitä nimen vaihtumisen taustalla.

Samainen saarikolmikko HERE-sovelluksessa, jossa nimet ovat ennallaan.

Mikäli nimenvaihdoksen takana olisi tarkoituksellinen häiriköinti, ei kyseessä olisi ensimmäinen kerta tänä vuonna.

Maaliskuussa tuntematon taho kävi muuttamassa Venäjän Helsingin suurlähetystön viereisen tontin nimeksi ”Volodomyr Zelenskyy Park” OpenStreetMapsissa. Sieltä se synkronoitiin HSL:n käyttämään Reittiopas-sovellukseen, mutta samaa palvelua karttanäkymiensä kanssa käyttää myös esimerkiksi Facebook.

Kotimaassa uuden nimen on karttasovelluksissa aiemmin saanut esimerkiksi Sörnäisten Vaasanpuistikko, joka tunnetaan paremmin Piritorina. Vuonna 2015 puolestaan Pakistanissa, lähellä Rawalpindin kaupunkia kartasta löytyi näkymä, jossa Android-käyttöjärjestelmän maskotti Android Andy virtsaa Apple-logon päälle.

Lue lisää: No nyt löytyi härski kuva Googlen kartoista - katso itse!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?