Meta sulki venäläisen trollitehtaan

Somejätti heitti Pietarista käsin propagandaa levittäneen ryhmittymän ulos alustoiltaan.

Facebookin emoyhtiö Meta poisti venäläisen trollitehtaan alustoiltaan.

5.8. 14:18

Somejätti Meta kertoo raportissa sulkeneensa Pietarissa toimineen ”trollitehtaan”, josta käsin levitettiin Venäjän propagandaa maailmalle.

Cyber Front Z -nimellä tunnettu ryhmittymä levitti disinformaatiota esimerkiksi Twitterissä ja LinkedInissä Facebookin ja Instagramin ohella. Meta kertoo löytäneensä sen alustoiltaan alun perin noin kuukausi sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainassa.

Yhtiön mukaan se sulki trollitehtaan alustoiltaan jo huhtikuussa. Propagandalevittäjän täysi poisto vaati kuitenkin valvontaa, sillä trollitehtaan tilejä Meta joutui poistamaan Facebookista 45 kappaletta ja Instagramista hurjat 1037 kappaletta.

Meta kertoo, että sulkuoperaatio liittyi presidentti Vladimir Putinin liittolaisena tunnettuun Jevgeni Prigožiniin, jonka Britannia tunnisti trollitehtaan perustajaksi aiemmin keväällä. Virallisesti disinformaatiota levittävä yhtiö tunnetaan nimellä Internet Research Agency.

Lue lisää: Kommentti: Kremlin sopankeittäjät – jo Stalin luotti Putinin isoisään ja nyt Putin luottaa Prigozhiniin

Venäjän informaatiovaikuttaminen verkossa on ollut kestoriesa jo vuosia, mutta Metan mukaan nyt suljetun trollitehtaan operaatio oli pitkälti ”kömpelöä ja tehotonta”. Somejätin arvion mukaan toiminta Pietarissa ei ollut ”A-tiimin työskentelyä”.

Suomessa Cyber Front Z oli otsikoissa viimeksi toukokuussa. Tuolloin trollitehdas maalitti esimerkiksi Ylen ja Keskisuomalaisen johtoa ja levitti virheellisiä väitteitä, joiden mukaan suomalaismediaa olisi kielletty haastattelemasta Venäjän viranomaisia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?