Säästä silmiäsi – näillä asetuksilla näyttöä on mukavampi katsoa

Älypuhelimesta tutut näytön ja käyttöjärjestelmän värimaailmaa muokkaavat asetukset ovat tätä nykyä myös Windowsissa.

Näytön käyttö pimeässä voi olla pahimmillaan sokaiseva kokemus.

13.8. 22:02

Useasta sovelluksesta löytyy tätä nykyä niin kutsuttu pimeätila, joka on pitkälti nimensä mukainen. Kyseessä on toiminto, joka käytännössä muuttaa esimerkiksi kirkkaan valkoisen sovelluksen värimaailman tummemmaksi.

Ominaisuudesta on etenkin hyötyä pimeissä huoneissa tai paikoissa, joissa kirkas näyttö vaaleaan sovellukseen yhdistettynä voi olla suorastaan sokaiseva yhdistelmä. Esimerkiksi ajan tasalla olevista Android-laitteista ominaisuuden saa käyttöön yhdellä painikkeella heti näyttöasetuksista, mutta vastaava ominaisuus on myös Windowsissa.

Yleisimmällä Windows 10 -käyttöjärjestelmällä asetus löytyy, kun painat vasemman alakulman Windows-painiketta. Klikkaa sitten kohtaa Asetukset ja sen jälkeen avautuvasta ikkunasta kohtaa Mukauttaminen.

Mukauttaminen -näkymän vasemmasta reunasta valitse kohta Värit. Siitä pääset näkymään, josta voit valita haluamasi oletusvärimaailman laitteellesi.

Vasemmalla vaalea näkymä, oikealla tumma.

Vastaavasti puhelimista tuttu ”yötila” on tätä nykyä myös Windowsissa. Kyseessä on käytännössä muutos käyttöjärjestelmän värimaailmaan, joka vähentää näyttösi erittämää sinistä valoa.

Tuon asetuksen saat käyttöösi menemällä aiemmalla tavalla asetuksiin ja valitsemalla kohdan Järjestelmä. Sieltä avaa kohta Näyttö, josta pääset vielä käynnistämään tilan painamalla kohtaa Yövalo.

Yövalon alta löytyvistä asetuksista pääset muokkaamaan tilan voimakkuutta sekä esimerkiksi ajastamaan tilan. Tämän ominaisuuden avulla voit esimerkiksi asettaa laitteesi vaihtamaan vähemmän silmiä häiritsevään tilaan automaattisesti aina iltaisin ja vaihtamaan takaisin tavanomaiseen näkymään aina aamuksi.

Yövalo-asetukset löytyvät punaisen kehikon sisältä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?