Vanhoja valokuvia voi kunnostaa ilmaisella työkalulla – näin se toimii

Tekoäly kunnostaa vanhoja valokuvia, mutta vaarana on kasvojen ja sitä kautta todellisuuden vääristyminen.

Laatikon pohjalla voi olla arvokkaita muistoja, joiden ehostamista kannattaa ehkä harkita kahdesti.

7.8. 19:02

Internetissä voi käyttää ilmaista työkalua, joka pyrkii tekoälyn avulla ehostamaan vanhoja kasvoja esittäviä valokuvia. Työkalusta kirjoittaa tekoälyalaa aktiivisesti seuraava Louis Bouchard.

Teknologiaa kutsutaan nimellä GFP-GAN eli generative facial prior - generative adversarial network. Se ei kuitenkaan ole täydellinen. Kehittäjien mukaan vaikkakin aiempia menetelmiä tarkempi, se saattaa "muuttaa henkilöllisyyttä hieman".

Toisin sanoen työstetyssä kuvassa ihmiset saattavat näyttää erilaisilta etenkin, jos alkuperäinen kuva on kovin suttuinen tai huonokuntoinen ja tekoälyn pitää täyttää aukot arvaamalla.

Lue lisää: Googlelta potkittu insinööri lataa kovia syytöksiä – haukkuu teko­älyä rasistiseksi ja syrjiväksi

Työkalu toimii syöttämällä sille laitteella oleva valokuva. Jos sinulla on vanha paperinen valokuva, se pitää ensin kuvata vaikka älypuhelimen kameralla ja sitten ladata työkaluun. Paina sitten Restore image -nappia. Työkalu jauhaa kuvaa muutaman sekunnin ja esittää sitten lopputuloksen alkuperäisen kuvan vieressä. Uuden kuvan voi ladata laitteelle.

Allekirjoittaneella ei ollut saatavilla mitään pahasti vahingoittuneita kuvia, mutta testit ehjillä vanhoilla naamakuvilla tuottivat lupaavia tuloksia. Tekoälyn tuottamat naamat erottuivat selvästi alkuperäistä paremmin, joskin jotkut yksityiskohdat, kuten huulet, saattoivat erottua liiankin hyvin muuhun naamaan verrattuna.

Tekoäly tarkensi kasvoja selvästi alkuperäisestä. Kuvakaappaus.

Yhdessä kenties noin 100 vuoden takaisessa testikuvassa esiintyi erittäin sumeita naamoja, jotka tekoäly korjasi selvästi näkyviksi. Ongelma vain on, ettei allekirjoittaneella ole tietoa kuvan henkilöistä, joten on arvoitus, kuinka oikeaan tekoäly osui.

Tulokset voivat muutenkin olla hieman luonnottomia, kun naamat voivat olla ympäristöä terävämpiä. Kaikkia vanhoja naamakuvia ei ehkä muutenkaan kannata retusoida. Joku voi kokea, että koneen tekemä versio on kylmempi kuin ajan patinalla varustettu pärstä.

Kannattaa myös huomioida, että työkalun takana ovat kiinalaisen internet-jätin Tencentin tutkijat. Työkalun lähdekoodi on avoimesti saatavilla, mutta työkalun verkkosivuilla ei sanota, mitä sinne ladatuille valokuville tapahtuu, jos mitään. Teoriassa niitä saatetaan säilyttää esimerkiksi tutkimustarkoituksiin.

Työkalua voi testata myös muutamalla valmiilla kuvalla, jos omiaan ei halua ladata palveluun.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?