Älykello pelasti 67-vuotiaan Kimin – hengenvaara paljastui viime hetkellä

Yhdysvaltalainen nainen kiittää älykelloaan hengenvaarallisen kasvaimen äkkäämisestä.

Älykellot eivät ole lääketieteellisiä laitteita, mutta voivat vihjata vakavistakin sairauksista.

Mainen osavaltiossa Yhdysvalloissa asuva nainen kärsi tietämättään vaarallisesta kasvaimesta, kunnes Apple Watch -älykellon hälytykset saivat hänet lähtemään tutkimuksiin.

CBS Newsin mukaan 67-vuotias Kim Durkee ei ensin uskonut kellonsa öisiä varoituksia sydämen eteisvärinästä toukokuussa, mutta kolmantena yönä lukemat olivat sen verran korkealla, että nainen päätti hakeutua hoitoon. Syyksi paljastui nopeasti kasvava ja sydämen verenkiertoa estävä kasvain.

– Se todella pelasti henkeni, Durkee kiittää kelloaan CBS:n alaisen WBZ-TV-kanavan haastattelussa.

Älykelloilla ja muilla kuntoa seuraavilla mittareilla on myös rajoitteensa ja niiden antamiin lukemiin ei ole aina voinut luottaa varauksetta. Joitakin vuosia sitten havaittiin, että tietyt laitteet saattoivat esittää esimerkiksi sykkeen epäluotettavasti.

Lue lisää: Fitbit mittaa väärin? Väitteille lihaa luiden ympärille

Käyttäjän tulee myös muistaa, että Apple Watch tai vaikkapa kilpaileva Fitbit Sense eivät ole lääketieteellisiä laitteita, ja valmistajat tekevät tämän hyvin selväksi. Samaa on korostanut suomalaista älysormusta myyvä Oura.

Lue lisää: Suomesta viedään nyt älysormuksia Amerikkaan – kamppailu koronaa vastaan synnytti kysynnän

Uutispalvelu Cnetin mukaan raja on kuitenkin hämärtymässä teknologian kehittyessä ja älylaitteiden alkaessa mitata uusia asioita kuten verensokeria.

Muitakin ongelmia on. Varustelekan perustaja Valtteri Lindholm huomasi viime vuonna, että älykellot toimivat heikosti tatuointien kanssa.

Lue lisää: Varustelekan perustaja osti äly­kellon ja teki kitkerän havainnon: ”...sitä sitten neli­kymppisenä katuu”

– Kuulkaas nuoret, jos tatuoitte ranteenne, niin sitä sitten nelikymppisenä katuu. Koska nämä helvetin älykellot eivät toimi tatuointien läpi, eikä kukaan kerro sitä ennen kuin kierrätit jo paketin, Lindholm valitti Twitterissä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?