Amazon eksytti tilauksen peruuttajat valikko­helvettiin – EU puuttui peliin

Amazon Prime -tilauksen perumisesta tulee huomattavasti helpompaa.

Prime-tilauksen peruuttaminen koettiin sekavaksi ja kuluttajalain vastaiseksi.

7.7. 7:01

Yhdysvaltalainen verkkojätti Amazon.com helpottaa Amazon Prime -jäsenyyden peruuttamista Euroopan unionin vaatimuksesta. Euroopan komission mukaan yhtiö sitoutui heinäkuun alusta lukien noudattamaan EU:n kuluttajasäädöksiä.

Amazon Prime on maksullinen tilaus, jonka avulla käyttäjä saa muun muassa ilmaiset tuotetoimitukset ja pääsyn musiikkipalveluun ja muuhun viihteeseen. Nyt käyttäjä voi peruuttaa tilauksensa kahdella klikkauksella, ja peruutusnappi on selvästi näkyvissä.

Ensimmäinen klikkaus vie käyttäjän sivulle, jolla Amazon esittää viime hetken vetoomuksen saadakseen käyttäjän harkitsemaan uudelleen. Seuraavalla sivulla on nappi tilauksen perumiseksi joko heti tai nykyisen laskutuskauden päättyessä.

Lue myös: Nainen pyysi tietonsa Amazonilta, kylmäävä tulos: 3534 puhe­­tallennetta

Komissio aloitti toimet Amazonia vastaan huhtikuussa 2021 yhdessä kansallisten kuluttajaviranomaisten kanssa. Syynä oli sekava prosessi Prime-tilauksen peruuttamiseksi. Komission mukaan se käsitti monimutkaisia valikkoja verkkosivuilla etenemiseksi, epäselviä sanamuotoja, hankalia valintatilanteita ja toistuvaa kuluttajan ohjailua.

– Verkkotilausten tekeminen voi olla kuluttajille hyvin kätevää, koska se on usein hyvin suoraviivainen prosessi, mutta tilauksen perumisen pitäisi olla ihan yhtä helppoa. Kuluttajien on pystyttävä harjoittamaan oikeuksiaan ilman mitään painetta alustojen taholta, oikeuskomissaari Didier Reynders sanoo tiedotteessa Amazonia muutoksista kiittäen.

Muutokset koskevat kaikkia Amazonin EU-verkkosivustoja ja kaikkia laitteita tietokoneista älypuhelimiin ja tabletteihin. Komissio ja kansalliset viranomaiset jatkavat yhtiön seuraamista lain noudattamisen varmistamiseksi.

Amazon Prime ei ole kokonaisuudessaan saatavilla kaikkialla Euroopassa. Suomessa toimivat vain elokuvia ja tv-sarjoja tarjoava Amazon Prime Video ja pelipalvelu Prime Gaming.

Amazon on joutunut aiemminkin vastaamaan kuluttajien huonosta kohtelusta Euroopassa. Viime vuonna yhtiö sai Luxemburgin tietosuojaviranomaiselta ennätyksellisen 746 miljoonan euron sakon yleisen tietosuoja-asetuksen eli gdpr:n loukkaamisesta.

Viranomainen päätti, ettei Amazonin tapa käsitellä henkilökohtaisia tietoja täytä tietosuoja-asetuksen vaatimuksia. Amazon oli päätöksestä eri mieltä ja sanoi valittavansa siitä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?