OneCoin-huijauksen pää­tekijä FBI:n etsityimpien listalle – ”Krypto­kuningatar” Rujasta, 42, luvattu 100 000 dollarin löytöpalkkio

Bulgarialaistaustaisen Ruja Ignatovan epäillään huijanneen sijoittajilta miljardeja euroja kryptovaluutta- ja pyramidihuijauksella.

3.7. 9:22

Suomessakin kymmenettuhannet ovat sijoittaneet OneCoiniin, jonka arvioidaan olevan kaikkien aikojen suurin kryptovaluutta- ja pyramidihuijaus. Yhdysvaltain liittovaltion keskusrikospoliisi FBI on nyt nimennyt huijauksen päätekijän ”kryptokuningatar” Ruja Ignatovan etsityimpien rikollisten listalle. FBI on luvannut hänen pidättämiseensä johtavista tiedoista 100 000 dollarin palkkion.

Bulgariasta syntyisin oleva Ignatova, 42, ja hänen kumppaninsa perustivat vuoden 2014 paikkeilla OneCoinin, jota markkinoitiin ”bitcoinin tappajana”. Ihmisiä houkuteltiin sijoittamaan OneCoiniin väärillä väittämillä. Sen jälkeen OneCoin-sijoittajia kehotettiin myymään paketteja ystävilleen ja perheelleen.

FBI:n mukaan Ignatova hyödynsi kryptovaluuttoja kohtaan kasvanutta innostusta. Tutkijat uskovat, että OneCoineja ei louhittu kryptovaluutoille perinteisellä tavalla. Lisäksi OneCoinin arvon määritteli yritys eikä markkinakysyntä.

– Tässä tapauksessa sijoittajia pyydettiin vain luottamaan OneCoiniin, sanoo FBI:n erikoisagentti Ronald Shimko tiedotteessa.

Shimkon mukaan Ignatova houkutteli ihmisiä mukaan vaikuttavalla markkinointistrategialla

Ignatovasta annettiin jo lokakuussa 2017 Yhdysvaltain liittovaltion pidätysmääräys. Nyt vaikuttaa siltä, että hän sai vihjeen viranomaistutkinnasta. Ignatova matkusti lokakuun 2017 lopulla Bulgariasta Kreikan Ateenaan.

Helmikuussa 2018 täydentävässä syytekirjelmässä Ignatovaa syytettiin muun muassa rahanpesusta, arvopaperipetoksesta ja sähköisin välinein tehdystä petoksesta.

FBI:n erikoisagentti toivoo tapaukselle etsintäkuulutuksen myötä lisää julkisuutta.

– Tämä on aiheuttanut ihmisille valtavia taloudellisia tappioita ympäri maailmaa. Haluamme saada hänet (Ignatovan) oikeuden eteen, Shimko kertoo.

Ignatovalla on ruskeat silmät ja tummanruskea tai musta tukka. Tutkijat uskovat, että hän on saattanut muuttaa ulkonäköään. Ignatova puhuu englantia, saksaa ja bulgariaa. Hän saattaa matkustaa väärennetyllä passilla. Hänellä tiedetään olevan yhteyksiä Bulgariaan, Saksaan, Venäjälle, Kreikkaan ja Arabiemiirikuntiin. Ennen katoamistaan Ignatova eli ylellistä elämää.

Läheisesti tapausta pitkin vuosia seurannut tietokirjailija Petteri Järvinen on vaatinut, että myös Suomen poliisi ottaisi huijauksen tutkintaansa. Huhtikuussa Saksan viranomaiset antoivat etsintäkuulutuksen ja kansainvälisen pidätysmääräyksen OneCoin-kryptovaluuttahuijauksen johtajasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?