Yksi vihje ukkosella paljastaa vaaran: Irrota nämä laitteet seinästä

Valojen välkkyminen on merkki sellaisesta sähköverkosta, joka voi uhata puhelintasi tai vaikka reititintäsi.

28.6. 17:49

Ukkonen voi iskeä Suomen länsi- ja eteläosiin jo tänään tiistaina. Teleoperaattori DNA antaa ohjeita sähkölaitteiden suojaamiseksi salamoiden aiheuttamilta vahingoilta. Syytä varautumiseen on etenkin maaseudulla.

Operaattorin mukaan haja-asutusalueilla sähkö kulkee usein pitkin ulkolinjoja, jotka ovat alttiimpia ukonilman aiheuttamille häiriöille.

  • Oheisella videolla sateenkaari ja salamointia vuonna 2019.

– Jos salamointi aiheuttaa omassa kodissa esimerkiksi valojen vilkkumista, se on merkki jännitteen vaihteluista ja virtapiikeistä alueella. Tällöin on hyvä ottaa töpselit irti kaikista herkän elektroniikan laitteista, kuten televisiosta, radiosta, pelikonsoleista, modeemista, jatkoroikista, digiboksista sekä tietokoneen ja puhelimen latureista, sanoo DNA Kaupan toimitusjohtaja Sami Aavikko tiedotteessa.

– Riski ukkosen aiheuttamista sähkövioista on pieni, mutta huonon tuurin osuessa kohdalle vaarana on laiterikko tai jopa tulipalo.

Sen sijaan esimerkiksi jääkaappipakastimet, peruskahvinkeittimet ja leivänpaahtimet eivät yleensä vaurioidu pienistä jännitepiikeistä. Ylipäätään rauhallisin mielin voi olla kaupungeissa, missä sähkö tulee rakennuksiin usein maakaapelein. Aavikon mukaan kaupunkilainenkin voi kuitenkin irrottaa tärkeät laitteet seinästä, jos se lisää mielenrauhaa.

Salamanisku voi aiheuttaa sähköverkkoon laitteen rikkovan ylijännitepiikin. Sen vuoksi esimerkiksi television ja tietokoneen pistokkeet kannattaa kaiken varalta irrottaa myös talon jäädessä tyhjäksi vaikkapa loman ajaksi. Etenkin vanhempien pöytäkoneiden kanssa saa olla varovainen, mutta kannettavissa laitteissa riski on pienempi.

Kilpaileva operaattori Telia varoitti joitakin vuosia sitten luottamasta liikaa ylijännitesuojaan, joita myydään myös nimellä UPS-ylijännitesuoja. Niiden tarkoitus on pitää laitteet kunnossa, jos ukkonen iskee kauas ja virtapiikki kulkee lankoja pitkin kotiisi asti.

– Jos ukkonen iskee riittävän voimakkaasti ja lähellä, ylijännitesuojakaan ei välttämättä auta, joten varmin keino on irrottaa sähkölaitteet, modeemit ja lankapuhelimet pistorasioista ukkosen ajaksi, Telia ohjeisti.

Lue lisää: Ukkonen lähestyy ja tietokone on päällä – toimi näin

DNA varoittaa myös käyttämästä rikkinäistä elektroniikkaa, kuten rispaantuneita laturinjohtoja. Myös epäviralliset eli ”piraattilaturit" voivat kostautua pahan kerran.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?