Ukraina veti voittoisat Bayraktarit sivuun – ”Niistä on tullut melkein hyödyttömiä”

Ukrainan miehittämättömät taistelulennokit ovat vaarassa venäläisten nopeasti kehittyneen ilmatorjunnan vuoksi.

Aseistettujen lennokkien, kuten TB-2 Bayraktar -dronejen, käyttäminen on muuttunut Ukrainan kannalta erittäin riskialttiiksi. Koska taisteluja nyt käydään maan itäosissa, Venäjä pystyy tukemaan maajoukkojaan läntisen sotilaspiirinsä vahvalla ilmatorjunnalla, kuten S-300- ja S-400-ohjusjärjestelmillä ja kehittyneillä ennakkovaroitusjärjestelmillä, kertoo Foreign Policy.

– Ne [Bayraktarit] olivat hyödyllisiä ja tärkeitä sodan alussa venäläiskolonnien pysäyttämisessä, mutta parantuneen ilmatorjunnan myötä niistä on tullut melkein hyödyttömiä, sanoi Moonfish-kutsutunnusta käyttävä ukrainalainen droneoperaattori Foreign Policylle.

Bayraktar-lennokit olivat Ukrainalle sodan alussa tärkeitä. Nyt niiden taisteluarvo on vähentynyt.

Ongelma on todellinen myös poliittisella tasolla, kun Yhdysvallat pohtii kehittyneimpien aseidensa lähettämistä Ukrainaan. Näihin saattaisivat kuulua muun muassa 10 miljoonan dollarin hintaiset Predatoreista kehitetyt MQ-1C Grey Eagle -lennokit. Irakissa ja Afganistanissa Yhdysvaltojen dronet hallitsivat ilmatilaa, sillä Talebanilla ja Isisillä ei ollut kehittyneitä ilmatorjunta-aseita.

Lehden tietojen mukaan näkemys kehittyneiden dronejen käytöstä jakaa myös ukrainalaisia. Foreign Policylle puhunut Moonfish ei pidä kalliiden dronejen käyttöä nykytilanteessa järkevänä. Ukrainan armeijan pääesikunta on kuitenkin asiasta eri mieltä.

Tähän mennessä Yhdysvallat on lähettänyt Ukrainaan Switchblade-kamikazedroneja, jotka tuhoavat kohteensa lentämällä niitä päin.

Lue lisää: Länsi aikoo lisätä sotilas­apua Ukrainalle – luvassa entistä tehokkaampia ase­järjestelmiä

Tiedustelun ja tulenjohdon lisäksi Ukraina on käyttänyt lennokkejaan etulinjassa muun muassa räjähteitä pudottamalla. Bayraktarit toteuttivat myös harhautusoperaation, jonka turvin tehtiin ohjusisku venäläiseen Moskva-ristelijään.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?