Suomalaiset saavat outoja puhelin­soittoja – "Se oli todella aidon kuuloinen”

Suomalaisiin kohdistuu robottipuhelukampanja, jonka tarkoitus on epäselvä.

Ilmeiselle robottisoittajalle kannattaa lyödä punaista luuria. Robotti ei pahastu.

9.6.2022 14:52

Suomalaisille soitetaan mahdollisesti lakia rikkovia robottipuheluita. Kyseessä ovat tietokoneen automatisoidusti soittamat puhelut, joiden puhe on etukäteen tallennettua.

Tällaisia puheluita tuli tällä viikolla 44-vuotiaalle pirkanmaalaismiehelle kaksi kappaletta. Keskiviikkoaamuna hänelle tulleessa puhelussa soittaja esitteli itsensä ”Viiviksi”.

– Se oli todella aidon kuuloinen, rempseä naisääni. Kun yritin kommentoida, se ei [vastapuoli] reagoinut mitenkään, mies kertoo.

Robottiääni pyysi minuutin vastaajan ajasta ja sanoi tekevänsä taloustutkimusta. Puhujan rytmitys oli hoidettu aivan kuten se menisi oikeassakin puhelussa.

Pirkanmaalainen muistelee kysymyksen koskeneen uskomuksia liittyen korkojen nousuun. Kysymykseen vastattiin puhelimen nappia painamalla.

Toiseen kysymykseen mies ei enää vastannut. Sen jälkeen robottisoittaja ilmoittikin minuutin kuluneen, eikä soittajalla ollut enempää asiaa.

Mies jakoi oudon kokemuksensa työkavereilleen. Kävi ilmi, että näistä kaksi oli saanut hieman aikaisemmin samanlaisen puhelun.

Ruokatunnilla puhelin soi uudestaan, ja soittajan numero oli sama.

– Tällä kertaa kyseessä oli ”Ville”. Hän sanoi firman nimen niin nopeasti, ettei siitä saanut selvää. Mutta tässä puhelussa aiheena oli asuminen.

Tällä kertaa mies ei vastannut ensimmäiseenkään kysymykseen. Robottisoittaja pyysi muutaman kerran vastausta ja kun sitä ei kuulunut, ajan ilmoitettiin taas loppuneen ja puhelu päättyi.

Puheluiden tarkoitus tai toteuttaja ei ole selvä. Niitä on tullut ainakin kahdesta eri numerosta, jotka ovat suomalaisia 040-alkuisia. Numerot saattavat olla väärennettyjä, sillä takaisinsoitto niihin ei IS Digitodayn kokeilun perusteella yhdisty.

Kukasoitti.fi-palvelusta löytyy useita kommentteja soittajan numerosta. Useampi kommentoija arvelee kyseessä olleen robottisoittajan. Moni on sanonut saaneensa useamman soiton saman päivän aikana ja estäneensä numeron.

Viranomaisella ei ole tietoa uudesta robottipuhelukampanjasta, kertoo Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksen tietoturva-asiantuntija Helinä Turunen.

Meneillään on kuitenkin ainakin yksi robottipuhelukampanja. Turusen mukaan Kyberturvallisuuskeskus saa viikoittain ilmoituksia hammashoitoaiheisista robottisoitoista, joiden tarkoitus on myydä hammashoitotarvikkeita rajuun hintaan tai kerätä tietoja vastaanottajastaan.

Lue lisää: Puhelinsoittokampanja kysyy 20 euron hammasharjasta: ”Nyt odotan peloissani puhelinlaskua”

Aiemmin robottipuheluilla on myyty ainakin lehtitilauksia ja energiatilauksia.

Lue lisää: Viranomainen päätti: Vihattu markkinointikeino on myös laiton

Lue lisää: 44-vuotiaan miehen puhelin soi tiistaiaamuna – soittaja oli Turku Energian robotti ilman lupaa

Tietosuojavaltuutetun toimisto linjasi vuonna 2019, että robottipuheluita ei saa soittaa ilman kuluttajan antamaa automatisoidut puhelut mahdollistavaa suostumusta.

– Perinteisestä puhelinmyynnistä poiketen robottipuhelut edellyttävät vastaanottajan suostumusta. Jos kuluttaja ei ole antanut suostumusta robottipuheluille, soittava yritys rikkoo sähköisen viestinnän palveluista annetun lain suoramarkkinointia koskevia säännöksiä, tietosuojavaltuutetun toimisto määritteli.

Oletko sinä saanut joskus robottisoiton? Jaa kokemuksesi artikkelikommenteissa!

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?