Kannattaako tieto­kone päivittää jo Windows 11:een? Näin sanovat asian­tuntijat

Windows 11 ei vaikuta vielä pakkopäivitykseltä, mutta kello ilmaistarjoukselle tikittää.

Windows 11:n aloitusvalikko sijaitsee oletuksena ruudun keskellä, mutta sen paikkaa voi muuttaa. Sama ei päde tehtäväpalkkiin.

9.5. 7:01

Lokakuussa julkaistu ja hiljalleen yhä useampaan vanhempaan tietokoneeseen tarjottu Windows 11 -käyttöjärjestelmä on kehittynyt monin tavoin puolessa vuodessa. Mutta ei välttämättä niin paljon, että Windows 10:stä tulisi jo luopua.

Näin voi kiteyttää PCWorldin, Tom's Guiden ja Android Authorityn näkemykset. Ensiksi mainittu kirjoittaa, että vielä viime vuonna Windows 11 oli periaatteessa tarpeeton. Mielipide ei vielä huhtikuussa ollut muuttunut. Uutispalvelun mukaan Windows 11 ei vain tarjoa tarpeeksi uutta Windows 10:een verrattuna.

Tom's Guiden mukaan Windows 11 ei edelleenkään ole se käyttöjärjestelmä, joka se voisi olla tai edes se, minkä Microsoft aikoinaan lupasi. Mutta Windows 11 on silti nyt paremmassa kunnossa kuin koskaan.

– Vastaus siitä, pitäisikö päivittää, riippuu millainen pc käyttäjällä on ja mihin sitä käytetään. Mutta yleisesti ottaen vastaus on mikä ettei, jos se sinua kiinnostaa, Tom's Guiden Alex Wawro kirjoittaa.

Android Authorityn mielestä Windows 11:een ei tule kiirehtiä. Mielipide voi kuitenkin muuttua tulevina kuukausina etenkin suuren 2H22-päivityksen saavuttua myöhemmin tänä vuonna.

Lue lisää: Windows 11 saa ison päivityksen: Kaksi huutavaa puutetta korjataan

Microsoft mainitsee Windows 11:n eduksi muun muassa yleisen suorituskyvyn. Digital Trends -uutispalvelun mukaan tämä liittyy siihen, miten käyttöjärjestelmä käsittelee prosesseja ja hallinnoi muistin käyttöä. Näin etualalla ja käynnissä oleva sovellus saa muita enemmän voimavaroja, minkä pitäisi näkyä jouhevampana toimintana.

Windows 11:ssä on edelleen selviä puutteita Windows 10:een verrattuna ja osaan niistä Microsoft ei aio puuttua ainakaan lähitulevaisuudessa. Yksi näistä on tehtäväpalkin lukitseminen paikoilleen ruudun alareunaan.

Windows 11

  • Julkaistiin 5.10.2021, mutta on tullut saataville vanhoihin tietokoneisiin asteittain. Nyt saatavuuden pitäisi olla laajaa.

  • Lupaa parempaa suorituskykyä, mutta joitakin Windows 10:stä tuttuja ominaisuuksia puuttuu ja jotkut luvatut ominaisuudet ovat myöhässä.

  • Ilmainen päivitys Windows 10:n omistajalle. Tarjous on voimassa vähintään 5.10.2022 asti.

  • Perustaltaan turvallisempi. Tämä aiheuttaa tietokoneelle laitteistovaatimuksia, jotka voivat estää sen helpon päivittämisen Windows 11:een.

  • Windows 10 saa tietoturvakorjauksia lokakuuhun 2025 asti. Siltä osin Windows 11:een ei siis ole kiirettä siirtyä.

Windows 10:ssä tehtäväpalkin voi siirtää ruudun reunaan tai vaikka yläreunaan, ja vastaava toiminto on yksi kysytyimpiä Windows 11:n käyttäjien keskuudessa, Windows Latest korostaa. Tästä huolimatta Microsoft on vahvistanut, ettei asiaan ole tulossa ainakaan nopeaa muutosta.

Lisäksi mahdollisuus ajaa Android-sovelluksia on ollut yksi Windows 11:n hehkutetuista uutuuksista, mutta toiminto ei edelleenkään ole saatavilla Yhdysvaltain ulkopuolella.

Lue lisää: Windows 11:n ammottava puute paikataan – Microsoftilta outo viesti päivittäjille

Eri kysymys on, voitko ylipäätään saada Windows 11:n vanhalle tietokoneellesi. Microsoftin tammikuisen ilmoituksen mukaan saatavuutta on laajennettu edellä aikataulua, mutta tietyt laiterajoitukset voivat estää päivityksen näkymisen Windows Update -palvelussa ja sen myötä sen helpon asentamisen.

Microsoft tarjoaa Tietokoneen kuntotarkistus -työkalua, jolla oman tietokoneen valmiuden Windows 11:lle voi tarkistaa. Mikäli nykyinen Windows 10 -tietokone täyttää Microsoftin vaatimukset, koneen voi päivittää Windows 11:een ilmaiseksi. Tämä tarjous ei ole kuitenkaan voimassa ikuisesti. Microsoft ilmoittaa lopettavansa tarjouksen aikaisintaan 5.10.2022.

Windows 11 tarjoaa entistä turvallisemman perustan, mutta se ei tarkoita, että Windows 10 -käyttäjät jätettäisiin alttiiksi vaaroille. Vanha käyttöjärjestelmä saa Microsoftin kuukausittaiset tietoturvakorjaukset aina lokakuuhun 2025 asti.

Pelaajat eivät ole rientäneet vielä päivittämään. Steam-pelipalvelun mukaan huhtikuussa 76,3 prosentista pelaajien Windows-koneita löytyi Windows 10. Windows 11 oli vain 19,7 prosentissa laitteita. Kolmantena oli Windows 7, jonka osuus oli 3 %.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?