Telia poisti Suomesta 1 700 000 puhelin­pylvästä – tämän vuoksi et saa niitä mökkisi laituriin

Puhelinpylväät katoavat. Yksin Telia on poistanut niitä melkein kaksi miljoonaa kappaletta.

Telian mukaan tolpat ovat ongelmajätettä, eikä niitä siksi anneta esimerkiksi laiturin rakentajille toistuvista pyynnöistä huolimatta.

3.5. 10:07

Teleoperaattori Telia laskee siirtäneensä kierrätykseen 1,7 miljoonaa puhelinpylvästä reilun kymmenen vuoden aikana. Pylväistä purettu kaapeli riittäisi kiertämään yli kaksi kertaa maapallon ympäri.

Telia lopetti lankapuhelinpalvelut vuoden 2019 lopussa, mutta tarpeettomiksi käyneiden puhelinpylväiden purkaminen on jatkunut Telialla lähemmäs 15 vuotta.

Lue lisää: Nyt se on tehty: Telia sammutti viimeisen kuluttajan lankapuhelimen

Telian edeltäjä Sonera sai aikanaan kritiikkiä aikeistaan ajaa alas lankapuhelinverkkoaan ja päätti venyttää alasajoa maaseudulla. Telian mukaan suurin osa pylväistä puretusta verkosta on ollut valmiiksi tyhjillään.

Lue lisää: Sonera jarruttaa lankojen katkaisua

Telialla on jäljellä noin 135 000 omaa puhelinpylvästä, ja noin 70 000 puhelinpylvästä jää käyttöön. Ne palvelevat esimerkiksi kallioisessa maastossa sijaitsevia tukiasemia.

– Pylväitä uusitaan lahotarkastuksen perusteella parin tuhannen vuosivauhdilla, ja kaapeleita päivitetään kuituyhteyksiksi, kertoo projektipäällikkö Markku Harjula Telialta tiedotteessa.

Puhelinpylväiden käyttöikä on noin 40 vuotta. Poistuvien pylväiden kierrätys on keskeinen osa urakkaa, sillä käyttöikää pidentävän suojakäsittelyn vuoksi pylväiden uusiokäyttö on tiukasti rajattua ja pylväät käsitellään ongelmajätteenä. Tämän vuoksi operaattori on vastannut jo pitkään kieltävästi pyyntöön käyttää pylväitä laiturien ja mökkien rakentamiseen.

Lankaverkon purkamisen lisäksi operaattorit ovat ajamassa alas 3g-verkkojaan. Telia ajaa alas 3g-verkkonsa vuoden 2023 loppuun mennessä, minkä jälkeen operaattorille jää käyttöön kolmen sukupolven kännykkäverkot: gsm, 4g ja 5g.

Lue lisää: Telia paljasti aikataulun 3g:n alasajolle – vaikuttaa peruspuhelimiin ja mökkikäyttöön

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?