Karu paljastus: Facebook keräsi käyttäjistä läjä­päin tietoa ja nyt se on ongelma jopa yhtiölle itselleen

Facebookin valtava ongelma voi olla samaan aikaan sille siunaus, Vice Motherboard kirjoittaa.

Facebook kiistää väitteet ongelmista.

28.4. 11:36

Facebookin sisäinen asiakirja valottaa, millaisen dataongelman kanssa sosiaalisen median jätti painiskelee. Vice Motherboardin näkemässä asiakirjassa väitetään, ettei yhtiöllä ole riittävää kontrollia siitä, miten sen järjestelmät käyttävät tietoa. Sen vuoksi yhtiö ei kykene varmuudella tekemään päätöksiä tai sitoumuksia siitä, että ”tietoa X ei käytetä tarkoitukseen Y”. Samaan aikaan tämä on juuri sitä, mitä viranomaiset eri puolilla maailmaa Facebookilta vaativat, asiakirjassa huomautetaan.

IS Digitoday ei ole vahvistanut asiakirjan aitoutta. Motherboardin mukaan viime kädessä Facebook ei tiedä, minne kaikkialle sen käyttäjätiedot menevät tai mitä se niillä tekee. Entisen työntekijän mukaan tämä voi myös antaa Facebookille oikeudellista suojaa, koska yhtiö voi uskottavasti todeta, ettei se tiedä, mitä sillä on hallussaan.

Paljastus herättää silti kysymyksen siitä, miten Facebookin tai sen emoyhtiö Metan on mahdollista vastata esimerkiksi Euroopan unionin yleisen tietosuoja-asetuksen vaatimuksiin henkilötietojen käsittelystä. Asetus antaa kansalaisille paljon valtaa omista tiedoistaan, joita verkkopalvelut käsittelevät.

Facebookin edustajan mukaan on kuitenkin väärin päätellä, että asiakirja todistaa tietosuojasäännösten rikkomisesta. Edustajan mukaan asiakirja ei ota huomioon Facebookin laajoja prosesseja ja keinoja säännösten noudattamiseksi.

Facebookin yleistä asennetta käyttäjien tietoja kohtaan on arvosteltu vuosikausia. Käyttäjät nähdään usein tuotteena, jota myydään Facebookin todellisille asiakkaille eli mainostajille.

Yksi esimerkki Facebookin asenteesta käyttäjätietoja kohtaan saatiin viime vuonna, kun palvelusta kaavittiin 533 miljoonan käyttäjän julkiset tiedot. Kaavinnalla tarkoitetaan periaatteessa näkyvissä olevien käyttäjätietojen imuroimista suureen tietokantaan ihmisten tietämättä.

Lue lisää: Facebook lipsautti, mitä se ajattelee satojen miljoonien käyttäjiensä tietojen imuroinnista: Normaalia toimintaa, reagoidaan vaikenemalla

Facebookista viedyt tiedot sisälsivät muun muassa käyttäjien puhelinnumerot, syntymäaikoja, työpaikkoja, parisuhdestatuksia ja asuinpaikkoja. Tuolloin Facebook halusi ”normalisoida” ajatuksen siitä, että suuret käyttäjätietojen kaapimiset ovat yleisiä, vaikkakin sanoi pyrkivänsä tekemään kaavinnasta vaikeampaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?