Vanha vimpain voi nousta arvoonsa, jos Venäjä lähtee internetistä

Vanhat modeemit saatetaan kaivaa kaapeista esiin, asiantuntija veikkaa.

Aikana ennen laajakaistoja kotien internet-yhteys muodostettiin puhelinmodeemeilla.

8.4. 7:01

Venäjän on arvioitu valmistelevan internetistä irtautumista alkuperäistä aikatauluansa nopeammin johtuen Venäjän aseellisesta hyökkäyksestä Ukrainaan. Tämä voisi estää myös parhaillaan voimakkaan nettisensuurin kiertämisen vpn-yhteyksien avulla.

Lue lisää: Venäjä valmistautuu internetistä irtautumiseen

Jos näin käy, miten venäläiset pääsevät oman suljetun nettinsä ulkopuolelle lukemaan esimerkiksi kansainvälisiä uutisia?

Tietokirjailija Petteri Järvinen esittää erikoisen teorian. Avuksi voisivat tulla aikanaan lankapuhelinverkossa käytetyt modeemit, jotka olivat Suomessa ja muualla erittäin yleisiä netin alkuaikoina 1990-luvulla.

Näissä modeemeissa syötetään analogista ja ääneksi muutettua signaalia puhelinverkon putkeen.

– Jos Venäjä sulkee datasiirron, voisiko olla mahdollista, että Venäjältä voi sen jälkeen päästä liikennöimään länteen näillä analogisilla modeemeilla? Jos kerran puhelinyhteydet olisivat kuitenkin sallittuja, Järvinen pohtii.

Modeemit ovat kuitenkin analogisia, kun taas nykyisin puhelinverkot ovat digitaalisia. Järvisen mukaan se ei estä modeemien toimintaa.

– Modeemi muuttaa datan ääneksi ja verkko siirtää sen. Digitaalisella verkolla ei ole tässä muuta merkitystä kuin korkeintaan se, että vanhan ajan rahinat ja räpsähdykset jäävät pois, joten siirto toimii puhtaammin ja modeemeissa aikoinaan ollutta virheenkorjausta (ECM) ei tarvita. Ja onhan meillä yhä faksejakin käytössä, joissa datasiirtoon käytetään modeemia, Järvinen huomauttaa.

Järvinen ulottaa pohdintansa mihin tahansa maahan, jossa nettiyhteyksiä seurataan tarkasti.

Joku voisi kehittää tästä jopa palvelun. Saataisiin vanhat modeemit taas käyttöön.

– Voisiko esimerkiksi Kiinasta ihan puheyhteyksillä viestiä vapaasti länteen? Joku voisi kehittää tästä jopa palvelun. Saataisiin vanhat modeemit taas käyttöön, Järvinen miettii.

Jotta tällainen modeemipalvelu toimisi, olisi oltava joku paikka, johon modeemilla voi soittaa. Eli Kiinan tai Venäjän ulkopuolella pitäisi olla vastaanottavia modeemeita, aivan kuten nettioperaattoreilla oli ennen vanhaan niin sanottuja soittosarjoja. Jotkut nettioperaattorit tarjoavat soittosarjoja vielä tänäkin päivänä.

Modeemeihin liittyy kuitenkin myös fyysinen ongelma. Laitteet kytkeytyivät jo käytöstä poistuneisiin sarjaportteihin ja pci-väyliin. Markkinoilla on kuitenkin välikappaleita, jotka muuntavat sarjaportin usb-liitännäksi. Uusiakin modeemeja on, jotka voi liittää suoraan usb-porttiin ilman mitään välivirityksiä.

– Suurempi ongelma Suomessa olisi lankalinjan löytäminen, kun kaikki on mobilisoitu. Luulen, että Venäjällä ja Kiinassa lankalinjoja on kuitenkin vielä laajasti käytössä, Järvinen vertaa.

Tällaisilla modeemeilla ei toki ylletä kovin kummoisiin tiedonsiirtonopeuksiin, ja vaikkapa YouTuben katselun voi unohtaa. Mutta esimerkiksi Twitterin seuraaminen ja Googlen käyttäminen voisi onnistua. Molemmat näistä ovat kiellettyjä Kiinassa.

Verkkosivuilta voi puolestaan ladata pelkän tekstin, jolloin kuvat ja muu mahdollinen media ei kuormita yhteyttä. Ainakin Chrome-, Edge- ja Firefox-selaimissa on keinot tätä varten.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?