Helpotus dronen omistajalle: Rajoituksiin vuoden lykkäys

Moni lennokkiharrastaja saa ylimääräisen vuoden nauttiakseen vapaammista nykysäännöistä.

Muutokset astuvat voimaan vuoden 2024 alussa.

18.3. 11:10

Yleisesti käytössä olevia miehittämättömiä ilma-aluksia (droneja eli lennokkeja) saa käyttää nykyisten sääntöjen puitteissa suunniteltua pidempään. Vuodenvaihteessa sääntöjen piti muuttua tavalla, joka olisi monessa tapauksessa estänyt dronen käytön nykyiseen tapaan. Nyt muutosta on siirretty vuodella.

Lue lisää: Tarkkana drone-ostoksilla: Kallis hankinta voi kostautua pian

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin lennokeille omistetulla verkkosivustolla Droneinfo.fi:ssä kerrotaan, että EU-komissio päätti jatkaa droneasetuksessa olevaa laitteita koskevaa siirtymäaikaa vuodella eteenpäin. Näin ollen muutokset astuvat voimaan vasta 1.1.2024.

Tällä hetkellä myynnissä olevia laitteita saa joissakin tapauksissa lennättää ihmisten päällä. Nykyistä alle 25 kilogramman lennokkia oli määrä voida käyttää vuodenvaihteen jälkeen vain turvallisella 150 metrin etäisyydellä asuin-, liike-, teollisuus- ja virkistysalueilta. Lisäehtona oli, että kauko-ohjaaja voi kohtuudella olettaa, ettei lennätyksestä aiheudu vaaraa ulkopuolisille ihmisille. Nyt nämä vaatimukset iskevät vasta vuoden 2024 alussa.

Lisäksi uusissa droneissa tulee olla C-luokan merkintä EU:n droneasetuksen mukaisesti vasta 1.1.2024. Samalla siirrettiin vaatimusta siitä, että erityinen-kategorian operaattorin tulee varustaa miehittämätön ilma-alus aktivoidulla ja päivitetyllä etätunnistusjärjestelmällä. Myös tämä asetuksen vaatimus tulee täyttää 1.1.2024 alkaen.

Poikkeuksena ovat alle 250 gramman painoiset dronet, joita saa lennättää satunnaisten ihmisten päällä myös takarajan jälkeen. Tässä joukossa on paitsi leluja, myös tunnettujen valmistajien, kuten DJI ja Autel, alle 250 gramman painoisia miehittämättömiä ilma-aluksia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?