Traficom: Itärajan läheisyydessä poikkeuksellisen paljon havaintoja GPS-häiriöistä

Traficomin mukaan GPS-häiriöt alkoivat viikonloppuna ja jatkuvat edelleen.

Liettualaisen Transavibaltikan kone ei ole päässyt kolmeen päivään lentämään Tallinnasta Savonlinnan lentokentälle. Arkistokuva.

8.3. 20:07

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom kertoo saaneensa poikkeamaraportoinnin kautta jo useilta lentokoneilta tietoja GPS-häiriöistä.

Traficomin tiedotteen mukaan itärajan läheisyydessä on tehty poikkeuksellisen paljon havaintoja GPS-häiriöistä.

Tänään tiistaina usea lentokone on raportoinut GPS-signaalin häiriöistä Mikkeli-Jyväskylä-Kuopio -akselilla.

Häiriöiden vuoksi liettualaisen Transavibaltikan kone ei ole päässyt kolmeen päivään lentämään Tallinnasta Savonlinnaan. Asiasta aiemmin kertoneen Helsingin Sanomien tietojen mukaan kone oli joutunut aina Kouvolan tienoilla kääntymään takaisin kadotettuaan GPS-signaalin.

Häiriöt alkoivat viikonloppuna ja jatkuvat edelleen.

Traficom ei toistaiseksi tiedä häiriön syytä tai aiheuttajaa, mutta seuraa tilannetta ja kerää asiasta lisätietoja.

– GPS-häiriöitä on vaikea havainta maan pinnalta. Häiriöt havaitaan helpommin ilma-aluksesta, ja ilmassa häiriö voi näkyä kaukanakin häiriölähteestä. GPS-häiriöt saattavat olla hetkellisiä ja paikallisia, jolloin niitä on vaikea todentaa jälkikäteen, tiedotteessa kuvaillaan.

Lentäminen on kuitenkin edelleen turvallista, Traficom kertoo.

– Lentoyhtiöillä on toimintamenettelyt sellaiseen tilanteeseen, jos GPS-signaali häviää. Ilma-alus voidaan navigoida ja ohjata turvallisesti laskeutumaan muita järjestelmiä apuna käyttäen. Lennonjohto tukee ilma-aluksen ohjaamista laskeutumiseen käyttäen apunaan muita järjestelmiä, Traficomin ilmailusta vastaava johtaja Jari Pöntinen sanoo tiedotteessa.

Koneen loppulähestymistä varten on Traficomin mukaan olemassa perinteiset lähestymisjärjestelmät, joissa GPS-signaalia ei tarvita. Lentoyhtiöt tekevät omat päätöksensä sen suhteen, onko operointi mahdollista, jos GPS-signaalissa tiedetään olevan häiriöitä.

Traficom pyysi maanantaina Fintrafficin lennonvarmistusta julkaisemaan NOTAM-lentoliikennetiedotteen sen jälkeen, kun virasto oli saanut havaintoja GPS-häiriöistä. NOTAM-viesti on tapa ilmoittaa lentäjille seikoista, jotka tulee huomioida lentoturvallisuudessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?