HS: Suomen itärajalla havaittu lento­liikennettä haittaavia GPS-häiriöitä

Häiriöt ovat hankaloittaneet ainakin yhden reittilennon läpivientiä.

Lentokone saapumassa Savonlinnan lentoasemalle huhtikuussa 2020.

8.3. 15:00

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom varoitti lentoyhtiöitä maanantaina Suomen lentoalueen itäosissa esiintyvistä GPS-paikannuksen häiriöistä, Helsingin Sanomat uutisoi. Traficom lähetti lentoyhtiöille NOTAM-viestin, joka on yleisesti käytetty pikaviesti alueella lentäville lentoyhtiöille.

GPS-häiriöt ovat johtaneet siihen, että liettualainen lentoyhtiö Transaviabaltica ei ole saanut konettaan laskeutumaan Savonlinnaan reittilennolla, joka lähtee Tallinnasta. Kone on Helsingin Sanomien tietojen mukaan joutunut kääntymään Kouvolan tienoilla takaisin kadotettuaan GPS-signaalin.

GPS-signaalien häiriöihin ei ole vielä löydetty vastausta. Traficomin ilmailusta vastaava johtaja Jari Pöntinen kertoi, ettei häiriöiden syystä ollut tässä vaiheessa tietoa.

Traficomin lähettämä viesti koski 20 000 jalan korkeuteen asti lentäviä koneita. Alueen yli lentäviä, korkeammalla operoivia koneita se ei koske. HS:n mukaan syy Transaviabaltican koneen ongelmille voi johtua myös koneen iästä, vanhemmat mallit saattavat olla alttiimpia GPS-häiriöille.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?