Laittoiko Venäjä uutis­sivustoilleen estot päälle? Koski myös Suomea

Tietotoimisto Rian ja Interfaxin sivut on mitä todennäköisimmin geoblokattu, eli pääsy niille on estetty ulkomailta.

Venäjä vaikuttaa estävän nettiliikennettä kotimaisille uutissivustoilleen ulkomailta.

3.3.2022 21:09 | Päivitetty 4.3.2022 9:13

Päivitys 4.11. kello 9.13: Ria Novostin ja Interfaxin verkkosivuille pääsee Suomesta käsin taas perjantaiaamuna. Liikenteen rajoittamisen syy ei ole tiedossa eikä se, onko järjestely väliaikainen vai pysyväksi tarkoitettu.

Kremlin ohjailemille valtiollisille uutissivuille ei pääse Suomesta ja monesta muusta maasta käsin. Uutissivustot Ria.ru ja Interfax.ru on mitä todennäköisimmin geoblokattu, eli niiden käyttö on estetty maantieteellisesti.

Epäilys heräsi keskiviikkona, kun molemmat sivustot lakkasivat vastaamasta pyyntöihin. Sama ilmiö jatkui torstaina. Otimme yhteyttä Pietarissa asuvaan henkilöön, joka sanoi Rian ja Interfaxin sivujen avautuvan Venäjällä normaalisti.

Pietarilainen asukas käytti sivuja noin tunnin ajan ongelmitta kello 15.00–16.00 välisenä aikana. Käyttäjä selasi molempia sivustoja, ja otti kuvankaappauksia useista ajankohtaisista jutuista. Hän ei huomannut käytössä mitään normaalista poikkeavaa.

”Venäjän puolustusministeriö ilmoitti humanitäärisestä katastrofista Mariupolissa”, kello 14.01 julkaistun jutun otsikossa lukee. Kuvankaappaus on otettu kello 16.22.

Rian pääuutinen kertoo presidentti Vladimir Putinin ja Ranskan presidentti Emmanuel Macronin puhelusta.

Samaan aikaan pääsy sivustoille Suomesta ei onnistunut. Ne antoivat aikakatkaisuja, eli niitä ei saanut avattua.

Selaimen antama virheilmoitus.

Lähteen lähettämä kuvankaappaus Ria novosti -sivuston etusivusta. ”Putin puhui Macronin kanssa puhelimessa”, otsikossa lukee.

Avasimme F-Securen VPN-sovelluksen, jolla pystyy ohjaamaan verkkoliikenteen muiden maiden kautta.

Kokeilimme palvelimia lukuisista maista. Venäläissivuille ei päässyt Sveitsistä, Ruotsista, Puolasta, Meksikosta, Japanista, Australiasta, Belgiasta, Espanjasta eikä Itävallasta. Yhdysvaltojen Itärannikolla sijaitseva palvelin ensin ohjasi Interfaxin hetken aikaa sivustolle, mutta sekin lakkasi toimimasta pian.

Geoblokkauksessa saattaa olla kyse esimerkiksi yrityksestä suojata sivustot hakkerointi- ja palvelunestoyrityksiltä. Kyseessä voi olla myös yritys salata venäläinen tiedonvälitys muulle maailmalle. Mutta muun muassa valtiollisten Tass.ru- ja Izvestija.ru-tietotoimistojen sivut toimivat toistaiseksi.

Interfaxin uutissivuille pääsi hetkellisesti Yhdysvaltojen Itärannikolla sijaitsevan palvelimen kautta.

Maanantaina alkoi iso hakkerointikampanja, joka kohdistui lukuisiin venäläisiin sivustoihin. Muun muassa hakkerikollektiivi Anonymous julisti ”kybersodan” Venäjälle viikko sitten torstaina.

Lue lisää: Venäläisille sivustoille hyökätään – uutis­toimisto Tass julkaisi hätäisen oloisen viestin

Venäjän valtiolliset uutissivustot ovat tunnettuja siitä, että ne ovat hallituksen ohjailussa ja osa Kremlin propagandakoneistoa. Niiltä ei kannata etsiä uutisia, jotka suhtautuisivat kriittisesti valtionjohtoon.

Sivustoilta suodatettiin viikko sitten torstaina esimerkiksi sotaa vastustavien mielenosoitusten motiivit. Sanat, kuten ”sota” ja ”hyökkäys” loistavat myös sivustoilta poissaolollaan.

Lue lisää: Näin Venäjän media käsittelee Ukrainan tapahtumia – nämä sanat loistavat edelleen poissa­olollaan

Venäjän hyökkäyksen alettua uutisoimme muun muassa siitä, millainen kuva venäläiselle kansalle annetaan näillä kyseisillä uutissivustoilla.

Ukraina varoitti torstaina ”IT-armeijansa” eli maata tukevien hakkerien Telegram-kanavalla, että Venäjä saattaa ”sammuttaa internetin” mikä päivä tahansa.

Tämä voi tarkoittaa vakavimmillaan Venäjän yritystä irrottaa itsensä kokonaan kansainvälisestä internetistä, mitä on harjoiteltu vuodesta 2018 alkaen. Lievemmässä muodossaan se voi tarkoittaa sitä, että internetin jakelu kansalaisille lopetetaan Venäjän sisällä, vaikka maa pysyy teknisesti yhä internetissä kiinni.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?