Venäläisille sivustoille hyökätään – uutis­toimisto Tass julkaisi hätäisen oloisen viestin

Lukuisat venäläiset sivustot joutuivat maanantaina hakkeroinnin kohteeksi. Tassin sisältöä muutettiin, ja uutistoimisto huudahti Telegram-viestintäpalvelussa.

28.2.2022 17:46

NOIN KELLO 13.00 maanantaina Suomen aikaa alkoi hakkereiden hyökkäys.

Muun muassa Venäjän valtiollisia ja Kremlin ohjailemia uutissivustoja kaadettiin käyttökelvottomaksi DDoS- eli palvelunestohyökkäysten voimin tai niitä hakkeroitiin, ja niiden sisältö muutettiin.

Hyökkäyksen kohteeksi joutuivat muun muassa valtiolliset uutistoimistot Interfax ja Izvestija. Talouslehti Forbesin venäjänkielinen sivusto sekä venäläinen uutistoimisto Fontanka joutuivat myös hakkereiden kohteeksi, Meduza uutisoi.

Valtiollisen tietotoimisto Tassin verkkosivut hakkeroitiin maanantaina iltapäivällä.

Tassin verkkosivuille ilmestyi teksti, jossa yllytetään ihmisiä kääntymään presidentti Vladimir Putinia vastaan.

Hyvät kansalaiset. Kutsumme teidät lopettamaan tämän hulluuden. Älkää lähettäkö poikianne ja miehiänne sotaan. Putin pakottaa meidät valehtelemaan ja vaarantaa meidät kaikki. Meidät eristettiin maailmasta, öljyn ja kaasun ostaminen on lopetettu. Muutaman vuoden päästä elämme kuten Pohjois-Koreassa. Mitä varten? Jotta Putin pääsisi oppikirjoihin? Tämä ei ole meidän sotamme, pysäytetään se! Tämä ilmoitus poistetaan, ja jotkut meistä irtisanotaan ja jopa vangitaan. Mutta me emme voi enää sietää tätä. - Venäjän huolestuneet journalistit.

Tekstin alla oli kuva, jossa viitattiin Ukrainan väitteeseen venäläisten kaatuneiden määrästä:

5 300 kaatunutta venäläistä sotilasta Ukrainassa neljässä päivässä. Enemmän kuin ensimmäisessä Tshetshenian sodassa 1994–1996.

Ensimmäinen Tshetshenian sota oli Venäjällä hyvin epäsuosittu maan heikon sotamenestyksen myötä.

Hetkellisesti sivusto ohjasi myös Youtube-videoon Putinin pelottavat tappiot, joka käsittelee Venäjän hyökkäystä.

Videon mukaan venäläismedioissa salataan armeijan menetyksiä. Videolla on myös paljon pysäyttävää kuvamateriaalia, jonka väitetään olevan tuoretta kuvaa Ukrainasta.

Lue lisää: Uutistoimisto Tass hakkeroitu: ”Tämä ei ole meidän sotamme, pysäytetään se!”

KELLO 13.40 uutistoimisto Tassin viralliselle Telegram-viestintäkanavalle putkahti hätäisen oloinen ilmoitus punaisen huutomerkin saattelemana.

❗ Tietovirastomme viralliset sivumme hakkeroitiin. Hyökkääjät laittoivat sivuillemme tietoa, joka ei vastaa totuutta. Tassin toimituksella ei ole mitään tekemistä näiden väitteiden kanssa.

Viestissä kerrotaan, että verkkosivu Tass ”on joutunut hakkereiden jatkuvien massahyökkäysten” kohteeksi viimeisten päivien aikana. Tass vahvistaa, että myös muiden uutistoimistojen sivustot joutuivat hakkereiden hyökkäyksen kohteeksi.

Näihin aikoihin Tassin sivusto lakkasi toimimasta kokonaan ja antoi virheilmoitusta siitä, että se ei ole saatavilla.

Noin kello 15.00 Suomen aikaa Tassin ja Fontankan sivustot näyttivät olevan jälleen toiminnassa. Forbesin venäjänkielinen sivu ja Izvestija olivat vielä alhaalla kello 16.00 Suomen aikaa.

Hakkerointisarja saattaa liittyä Anonymous-nimiseen hakkerikollektiiviin. Ryhmä kertoi torstaina ”julistavansa sodan” Venäjää vastaan.

Anonymous sanoo aikaisemmin kaataneensa muun muassa televisiokanava RT:n sivut ja olevansa myös vastuussa niin Kremliin, Venäjän puolustusministeriöön kuin monelle muullekin hallinnon sivulle kohdistuneesta hyökkäyksestä.

Artikkelia päivitetty klo 18.15: korjattu venäjänkielistä käännöstä

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?