Venäjää kuritetaan sirujen vientiä rajoittamalla – vasta­pakotteilla voisi olla karut vaikutukset

Intel ja AMD keskeyttävät sirujen viennin Venäjälle, mutta vaikutukset ovat epäselvät. Mahdolliset vastapakotteet voisivat pahentaa sirupulaa ennestään.

Intel ja AMD saattavat katkaista hetkellisesti kaiken sirumyyntinsä Venäjälle.

28.2.2022 11:15

Venäjän sota Ukrainaa vastaan laukaisi mittavan pakotepaketin, jonka yhtenä osana on siruvienti. Uutisia koostavan Tom's Hardwaren mukaan suuret yhdysvaltalaiset siruyhtiöt Intel ja AMD ovat keskeyttäneet sirujen myymisen Venäjälle.

On epäselvää, miten suuria vaikutukset todellisuudessa ovat. Rajoitukset koskevat pääasiassa sotilaskäyttöön suunnattuja siruja tai sellaisia siruja, jotka sopivat sekä armeijan että siviilien käyttöön. Näin ollen kuluttajille suunnattujen Intelin ja AMD:n sirujen myynti tuskin lakkaa. Odotetavissa on, että kaikki sirumyynti Venäjälle keskeytetään tilapäisesti yritysten selvittäessä, mitkä tuotteet ovat pakotteiden piirissä ja mitkä eivät.

Venäläistä RBC-sivustoa lainaavan Windows Centralin mukaan Intelin ja AMD:n rajoitukset koskevat teollisia suorittimia. Kiellon ei pitäisi vaikuttaa kuluttajille suunnattuihin laitteisiin, kuten henkilökohtaisiin tietokoneisiin tai matkapuhelimiin.

Intel totesi Tom'sille noudattavansa kaikkia soveltuvia vientisäädöksiä ottamatta tarkemmin kantaa asiaan.

Rajoitukset astuvat voimaan maailmanlaajuisen sirupulan edelleen vaikuttaessa laajasti erilaisten tuotteiden saatavuuteen ja hintoihin. Koronapandemian ja muun muassa luonnonmullistusten seurauksena sirutuotanto on jo pitkään laahannut kysynnän perässä.

Valkoinen talo varoitti aiemmin siruvalmistajia mahdollisista vastapakotteista. Reutersin mukaan piirivalmistuksessa tarvittavasta neonista noin 90 prosenttia tulee Ukrainasta ja palladiumista 35 prosenttia Venäjältä. Vastapakotteet voisivat iskeä pahoin muutenkin valmistusongelmien kanssa painivan siruteollisuuden tuotantoketjuun.

Suurin osa Venäjää vastaan suunnatuista pakotteista kurittaa maata pitkällä aikavälillä, eikä niillä ole vaikutusta Venäjän toimintaan Ukrainassa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?