Netflix ”pakotetaan” lähettämään Venäjällä valtion tv-lähetyksiä tiistaista lähtien

Suoratoistojätti lisättiin viime vuonna Roskomnadzorin "audiovisuaalisten palvelujen" rekisteriin.

Netflixin pian alkavat velvoitteet ovat maakohtaisia eli uudet lähetysvaatimukset koskevat vain Netflixin palveluita Venäjällä.

28.2.2022 2:10 | Päivitetty 28.2.2022 20:59

Yhdysvaltalainen suoratoistojätti Netflix joutuu lähettämään Kremlin propagandaa tiistaista lähtien osana yhtiön uusia velvoitteita Venäjällä, kertoo Politico.

Velvoitteet liittyvät Venäjän liittovaltion viestintäviranomaisen valvontapalvelu Roskomnadzoriin.

Netflix lisättiin viime vuonna Roskomnadzorin valvomaan "audiovisuaalisten palvelujen" rekisteriin, ja uudet velvoitteet alkavat Netflixin osalta tiistaina 1. maaliskuuta.

Rekisteri koskee Venäjän markkinoille saatavilla olevia suoratoistopalveluita, joilla on vähintään 100 000 päivittäistä käyttäjää.

Rekisteriin kuuluva suoratoistopalvelu on velvoitettu lähettämään 20 Venäjän liittovaltion televisioaseman suoratoistoa. Näihin kuuluvat muun muassa Channel One, NTV ja Venäjän ortodoksisen kirkon ylläpitämä kanava Spas.

Erityisesti Channel Onen eli Pervyi kanalin kerrotaan liittyvän läheisesti Venäjän hallintoon kanavan taustalla hääriessä presidentti Vladimir Putinin läheisiä liittolaisia.

Politico kertoo kanavalla vaikuttavan muun muassa Putinin tiedustelujohtaja Sergei Naryshkinin sekä Aleksei Gromovin, joka toimii Putinin ensimmäisenä apulaisesikuntapäällikkönä.

Erityisesti Channel Onen eli Pervyi kanalin kerrotaan liittyvän läheisesti Venäjän hallintoon kanavan taustalla hääriessä presidentti Vladimir Putinin läheisiä liittolaisia.

Gromov työskenteli aiemmin Putinin lehdistösihteerinä. Politicon mukaan hänen työtehtäviinsä Pervyi kanalilla kuuluu valtion propagandan tuottaminen.

Netflixin pian alkavat velvoitteet ovat maakohtaisia eli uudet lähetysvaatimukset koskevat vain Netflixin palveluita Venäjällä.

Netflix on saamassa kasvavassa määrin kritiikkiä, kun se ”suostui” viestintäviranomaisen vaatimuksiin rekisteristä.

Kaupalliset edut painavat kuitenkin maailman suurinta suoratoistopalvelua, ja asiantuntijoiden mukaan se tuskin vetäytyi Venäjän markkinoilta.

– Näyttää epätodennäköiseltä, että Netflix hylkää rekisteriin liittyvät uudet säännöt ja lähtee Venäjältä, kertoo Netflixin liiketoimintaan erikoistunut tutkija Catalina Iordache Politicolle.

Iordache uskoo tämän johtuvan siitä, että Netflix on panostanut Venäjän markkinoille tosissaan sopimalla muun muassa yhteistyöstä National Media Groupin (NMG) kanssa.

Netflix ja NMG ovat panostaneet yhdessä jättiläismäisen draamasarjan Anna K:n eli Anna Kareninan tuotantoon, joka perustuu venäläisen kirjailijan Leo Tolstoin romaaniin.

NMG omistaa lähes 20 prosenttia Putinia tukevasta Pervyi kanalista.

Iordache muistuttaa, että Netflixin markkinaosuus kasvoi Venäjällä tasaisesti viime vuonna ja kasvaa edelleen

– Venäjä on suuri tilaajamarkkina, joka voi osoittautua Netflixille erittäin kannattavaksi, Iordache ruotii.

Netflix on ollut Venäjän viranomaisen hampaissa jo aiemmin.

Venäjän sisäministeriö kertoi viime marraskuussa, että se tutkii perheiden suojelusta vastaavan yleisvaltuutetun Olga Baranetsin tekemän valituksen "homopropagandan" levittämisestä Netflixissä.

Jos Netflixin todetaan rikkovan Venäjän ankaria lakeja "ei-perinteisten seksuaalisuhteiden" levittämisen vastaisesti, se voi saada sakot tai sen palvelu mahdollisesti keskeytetään.

Lisäksi Netflix on säännöllisesti kohdannut kritiikkiä Venäjän hallinnolta, joka on aiemmin väittänyt suoratoistopalvelun olevan Yhdysvaltain politiikan väline.

Entinen kulttuuriministeri Vladimir Medinski sanoi vuonna 2016, että Valkoinen talo ”löytää tiensä” Netflixin kautta jokaisen ihmisen kotiin.

Korjaus 28.2. kello 12.40. Korjattu virheellinen lähdeartikkeliin johtava linkki oikeaksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?