Lidl myi rekisteröitymistä edellyttävää tuotetta kertomatta asiakkaille: ”Luokiteltu virheellisesti leluksi”

Lidlin myymän nelikopterin käyttö edellyttää operaattorin eli sen käyttäjän rekisteröitymistä.

Lidlin kampanjoinnissa ei ollut merkintää laitteen luvanvaraisuudesta.

| Päivitetty

Lidl toi myymälöihinsä torstaina 3.2. myyntiin kameralla varustetun nelikopteridronen. 49,99 euroa maksavan lennokin käyttö on kuitenkin edellyttää käyttäjän rekisteröitymistä, mistä ei ole kerrottu asiakkaille.

Vuoden 2020 alusta voimassa ollut laki edellyttää yli 250 gramman tai kameralla varustettujen dronejen lennättäjältä rekisteröitymistä. Lidlin nelikopteri on painoltaan 140 grammaa, ja siinä on 1920 x 1080 -tarkkuuden eli full hd -tasoinen still- ja videokamera.

Lue lisää: Dronejen lennättäjät rekisteriin helmikuun alusta – pakollinen verkkokoe

Lidl myöntää laitteen ulkona lennättämisen vaativan rekisteröitymistä.

– Tuote on meillä luokiteltu virheellisesti leluksi, ja tästä syystä emme ole huomanneet tuoda asiakkaiden tietoon tarvetta rekisteröityä, kertoo Lidlin kampanjointiosaston päällikkö Meri Aalto.

Aallon mukaan tuote on turvallinen käyttää, mutta nelikopterin ostaneen tulisi tutustua Traficomin droneinfo-sivuston ohjeisiin lennättäjäksi rekisteröitymisestä.

Lidl sanoo tiedottavansa jatkossa rekisteröitymisvelvoitteesta selkeämmin vastaavien tuotteiden tullessa myyntiin. Kauppaketju lisää myymälöissään tuotteen kohdalle kyltin, jossa kerrotaan velvollisuudesta rekisteröityä.

Kauppaketju on poistanut nelikopterin tuotesivun verkosta.

Kampanjatuotteita myydään Lidlissä eräluonteisesti, eli 3.2. myyntiin tullut nelikopteri on myynnissä rajoitetun ajan.

Droneja koskevassa lainsäädännössä on parhaillaan menossa siirtymäaika. Lidlin laite edellyttää rekisteröintiä, koska siinä on henkilötietoja tallentava laite eli kamera.

Teoriakoetta ei kuitenkaan tarvita, koska laitteen paino on alle 500 grammaa. Vuoden 2023 alusta siirtymäajan päätyttyä rajaksi muuttuu 250 grammaa. Liikenne- ja viestintävirasto Traficom suosittelee kuitenkin kaikille dronen lennättäjille teoriakoetta.

Rekisteröimiseen vaatimuksiin kuuluu vaatmus siitä, että operaattorin rekisteritunnus on merkitty lennokkiin.

Yli 250 grammaa painavan dronen lennättäjä voi suorittaa teoriakokeen verkossa. Rekisteröityminen maksaa 30 euroa yhdeksi vuodeksi, 75 € kolmeksi vuodeksi tai 100 euroa 5 vuodeksi. Kauko-ohjaajan todistus on oltava mukana lennättäessä ja droneen on säilytettävä koko ajan näköyhteys. Dronen lennättäjän alaikäraja on 12 vuotta.

Ilman lupaa dronea toimivat tai säännöksiä rikkovat lennättäjät saattavat syyllistyä ilmailurikkomukseen.

Lue lisää: Drone aiheutti vakavan vaara­tilanteen Helsinki-Vantaalla – ”Tilanne on ollut erittäin huolestuttava”

Lue lisää: Kalajokilaakso: Pudonnut drone tappanut kahdeksan lehmää Ylivieskassa

Lue lisää: Uudessa hittiharrastuksessa vaanii vaara – ”Yksi tyhmä ihminen riittää, että onnettomuus tapahtuu”

Juttuun on lisätty tietoja kello 15.45 droneihin liittyvästä lainsäädännöstä. Lisäksi poistettu kohta Lidlin lennokkia koskevasta teoriakokeesta. Sen lennättämiseen riittää rekisteröityminen.

Juttua on päivitetty myös 11.2. kello 10.29, jolloin siihen on korjattu paikkaa vaihtaneet rekisteröitymistä edellyttävät painorajat. Samalla on täsmennetty sitä, että rekisteröityminen tehdään operaattorille, ei laitteelle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?