Microsoft perui odotetun tuotteen – nyt firman sisällä on täysi rähinä

HoloLens 3 -silmikko heitettiin roskapönttöön ja yhtiön sisällä on jatkosta isoja erimielisyyksiä, Business Insider kirjoittaa.

HoloLens 2 (kuvassa) esiteltiin vuonna 2019, ykkösversio 2016. Kolmatta ei välttämättä tule.

3.2.2022 18:30

Microsoft on lopettanut HoloLens 3 -silmikkonsa kehityksen, Business Insider -lehti kuuli yli 20 projektin nykyiseltä ja entiseltä työntekijältä. Artikkeli on maksullinen, mutta sitä lainaa esimerkiksi Windows Central kahdessa jutussaan.

HoloLens on Microsoftin pitkälti ammattikäyttöön suunnattu lisätyn todellisuuden (augmented reality, AR) silmikko, joka yhdistää todellista maailmaa tietokoneella luotuihin virtuaalisiin näkymiin. Laitteen ensimmäinen sukupolvi lanseerattiin näyttävästi 2016, ja sille asetettiin suuria odotuksia.

Työntekijöiden mukaan uusi HoloLens sai tappotuomion jo viime vuoden puolivälissä samoihin aikoihin, kun Microsoft aloitti yhteistyön Samsungin kanssa toisen silmikon tekemiseksi.

Artikkelin mukaan Microsoftin rivejä repii muun muassa päätös antaa Samsungin huolehtia laitteiston kehittämisestä Microsoftin vastatessa ohjelmistosta. Lisäksi Samsung-hankkeen tiimi on väitetysti riidoissa HoloLens-tiimin kanssa siitä, pitäisikö tuotteet suunnata kuluttajille vai yrityksille ja armeijalle.

Armeijasta puheen ollen Microsoftin sopimus sotilassilmikosta on tiettävästi vaikeuksissa ja myöhässä aikataulusta. Tässä jopa 22 miljardin dollarin hankkeessa Microsoft rakentaa Yhdysvaltain armeijalle HoloLensiä, jota sotilaat käyttäisivät taistelukentillä osana Microsoftin niin ikään kehittämää IVAS-järjestelmää (Integrated Visual Augmentation System).

Projekti herätti närkästystä jo tuoreeltaan vuonna 2019, jolloin Microsoft oli julkaisemassa HoloLens-silmikon toista sukupolvea. Joukko Microsoftin työntekijöitä julkaisi avoimen kirjeen Microsoftia vastaan IVAS-järjestelmän takia.

– HoloLensin käyttö IVAS-järjestelmässä on suunniteltu auttamaan ihmisiä tappamaan. Se otetaan käyttöön taistelukentällä ja toimii muuttamalla sodankäynti simuloiduksi ”videopeliksi” etäännyttäen sotilaita sodan taistelukentän ja verenvuodatuksen todellisuudesta, työntekijät sanoivat vetoomuksessaan.

Lue lisää: Omat työntekijät suolasivat Microsoftin jättijulkaisun aattona: ”Me kieltäydymme...”

Business Insiderin mukaan Microsoftin johto ei ole suurelta osin ottanut huomioon Samsung- ja HoloLens-projektien parissa työskentelevien huolia. Samalla jo vähintään 25 Microsoftin työntekijää on lähtenyt ja liittynyt kilpailevaan Metaan eli silloiseen Facebookiin viime vuonna. Kyse voi kuitenkin olla jopa yli 100 työntekijästä.

Silmikoista ja niin kutsutusta metaversumista uhkaa tulla Microsoftille uusi katastrofi esimerkiksi Nokia-puhelinten, Zune-soittimen ja Kinect-konsolilisäkkeen jatkoksi, Windows Central ennustaa. Yhdeksi ongelmaksi nähdään se, ettei edes Microsoftin sisällä väitetysti tiedetä, mitä kovasti hypetetty metaversumi-termi oikeasti tarkoittaa.

Lue lisää: Tällainen on Facebookin hurja hanke – ”Suomelle meta­versumi on tajuton mahdollisuus”

Metaversumin voi nähdä kokoelmana erilaisia virtuaalisia maailmoja, jotka ovat vielä pitkälti lähtökuopissaan. Samalla on jo käynyt ilmeiseksi, kuinka pahoja ongelmia nämä maailmat voivat tuoda tullessaan. Eräs lontoolaisäiti jakoi äskettäin karmean kokemuksensa Metan virtuaalimaailmasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?