Vain joka kymmenes Vastaamon uhri antanut lausunnon poliisille

Rikosilmoituksen tehneet voivat antaa lausuntoja vielä poliisin alun perin määrittelemän ajankohdan jälkeenkin.

Noin 3300 Vastaamon asiakasta on antanut lausunnon poliisille.

26.1. 15:39

Poliisin alun perin määrittelemä aikaikkuna Vastaamon uhrien kuulemiselle umpeutuu vajaan viikon kuluttua. Tähän mennessä noin 3300 ihmistä on täyttänyt poliisin sähköisen kuulemislomakkeen.

– Se on noin 10 prosenttia siitä, mitä arvelemme rikoksen uhreja olevan. Vähänlaisesti on tähän mennessä lausumia saatu, tutkinnanjohtaja, KRP:n rikoskomisario Marko Leponen sanoo.

Poliisi arvioi uhreja olevan kaikkiaan noin 32 000. Heistä noin 22 200 on tehnyt rikosilmoituksen, joka on edellytys lausunnon antamiselle.

Poliisi toivoo lausumia lisää. Asianomistajien suuren määrän vuoksi poliisi pyrkii pääasiallisesti kuulemaan Vastaamon asiakkaat vain sähköisesti nettilomakkeella.

Poliisi alkoi kuulla Vastaamon asiakkaita lokakuun lopussa. Vastausaikaa on tammikuun loppuun asti. Leponen huomauttaa, että lausumia voi kuitenkin antaa niin pitkään, kuin tutkinta kestää.

– Jos saamme aikaan tutkinnallista edistymistä, että se on omiaan herättämään ihmisten kiinnostuksen lausumaan, olemme valmiit reagoimaan sen mukaan. Eli tarjoamaan sähköistä lausumalomaketta uhreille edelleen, Leponen sanoo.

Vaikka lausumia on tuhansia, niiden analysoinnin pitäisi tapahtua verrattain ripeästi.

– Olisi hienoa, jos saisimme tietosuojarikosta koskevan tutkinnan kesän alkuun mennessä syyteharkintaan. Pitää katsoa, että kaikilla on mahdollisuus lausunto antaa. Toki pyrimme saamaan sen syyttäjälle kohtuullisessa ajassa.

Vastaamo-vyyhdin yksi haara on tietosuojarikosepäily. Siinä tutkitaan, onko Vastaamossa syyllistytty rikokseen asiakastietojen käsittelyssä ja säilyttämisessä.

Tutkinnan oli määrä päätyä syyttäjälle jo viime vuonna. Leposen mukaan näin ei tapahtunut, sillä Vastaamon uhrien kuuleminen on laajennettu koskemaan myös epäilyä tietosuojarikoksesta.

– Siihen tuli muutos. Kuulemme Vastaamon uhrit samassa sähköisessä kuulemisessa kuin missä heidät kuullaan kiristykseen ja yksityiselämää loukkaavan rikoksen suhteen. Samassa heiltä otetaan lausuma tietosuojarikosasiasta, Leponen sanoo.

Leposen mukaan tietosuojarikoksesta epäiltyjä on ”alle 5”. Aiemmin poliisi on puhunut alle 10 epäillystä tietosuojarikoksessa. Poliisi ei kommentoi epäiltyjen henkilöllisyyttä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?