Raportti: Pohjoiskorealaiset hakkerit varastivat 350 miljoonan euron edestä kryptovaluuttoja – syytösten kohteena mystinen Lazarus-ryhmä - Digitoday - Ilta-Sanomat

Raportti: Pohjois­korealaiset hakkerit varastivat 350 miljoonan euron edestä krypto­valuuttoja – syytösten kohteena mystinen Lazarus-ryhmä

YK:n salaisessa raportissa on aiemmin väitetty, että Pohjois-Korea rahoittaa hakkeroinnin kautta hankituilla tuloilla ohjus- ja ydinaseohjelmiaan.

YK:n salaisessa raportissa on aiemmin väitetty, että Pohjois-Korea ja sen johtaja Kim Jong-un rahoittavat hakkeroinnin kautta hankituilla tuloilla ohjus- ja ydinaseohjelmiaan.

15.1. 6:02

Pohjois-Koreaan kytköksissä olevat hakkerit varastivat viime vuonna lähes 400 miljoonan dollarin (yli 350 miljoonan euron) edestä kryptovaluuttoja, tuoreessa raportissa kerrotaan.

Hakkerit tekivät ainakin seitsemän eri hyökkäystä viime vuonna. Ensisijaisesti he iskivät sijoitusfirmoihin ja kryptovaluuttoja kauppaaviin alustoihin.

Raportin mukaan hakkerit ovat saaneet kryptovaluuttaa haltuunsa muun muassa kalastelemalla ihmisten tunnuksia, hyväksikäyttämällä erilaisia koodeja ja haittaohjelmilla. Kun varat siirtyivät Pohjois-Koreaan, ne pestiin huolellisesti.

Raportin on koostanut kryptovaluuttoja seuraava Chainalysis.

Raportissa on nostettu esille Pohjois-Korean valtioon kytköksissä oleva Lazarus-ryhmä. Ryhmästä ei tiedetä paljoakaan.

Ryhmän kerrotaan varastaneen ja pesseen valtavia määriä kryptovaluuttaa vuodesta 2018 lähtien. Menestyksekkäin hakkerointia kohdistui KuCoiniin ja toinen nimeämättömään kryptovaluuttapörssiin, nettosivat yli 250 miljoonaa dollaria. Summa on nykykurssilla euroissa lähes 219 miljoonaa.

Kenties parhaiten Lazarus-ryhmä tunnetaan sen Sonyyn kohdistuneesta hyökkäyksestä ja WannaCry-kiristysohjelmaiskuista.

Jo tietoturvayhtiö F-Securen vuonna 2020 julkaistussa raportissa nostettiin myös esille Lazarus-ryhmän tekemät hyökkäykset kryptovaluutta-alan yrityksiin.

Laajemman kampanjan uutisoitiin kohdentuneen ainakin Yhdysvalloissa, Britanniassa, Hollannissa, Saksassa, Singaporessa ja Japanissa toimiviin kryptovaluuttaorganisaatioihin.

Lue lisää: F-Secure: Pohjois-Korean hakkerit iskevät nyt kryptovaluuttaan

Pohjois-Korea on toistuvasti kiistänyt olevansa osallisena tietomurroissa.

Helmikuussa 2021 julkaistussa YK:n salaisessa raportissa arvioitiin, että pohjoiskorealaiset hakkerit olivat varastaneet yli 300 miljoonaa dollaria kryptovaluuttaa (nykykurssilla vajaa 263 miljoonaa euroa) ydinase- ja ohjusohjelman rahoittamiseksi rahoittamiseksi.

Lue lisää: Pohjois-Korea rahoittaa ydinohjelmaansa varastamalla verkossa – satojen miljoonien saalis

Samoihin aikoihin Yhdysvaltojen oikeusministeriö nosti syytteet kolmea pohjoiskorealaista hakkeria vastaan suunnitelmasta varastaa noin 1,3 miljardia dollaria yrityksiltä.

– Pohjois-Korean hakkereiden rikollisen toiminnan koko oli laajamittaista ja pitkäkestoista, ja heidän tekemiensä rikosten määrä ällistyttävä, totesi oikeuden asianajaja Tracy L. Wilkinson oikeusministeriön tiedotteessa.

Syytettyjen on arvioitu kuuluvan Pohjois-Korean armeijan tiedusteluyksikköön. Heidän toimintansa tarkoituksena uskotaan olevan rahan kerääminen Pohjois-Korealle.

Lue lisää: Yhdysvallat vaatii kolmea pohjoiskorealaista hakkeria oikeuteen: ”Rikosten määrä on ällistyttävä”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?