Tiedätkö, mitä henkilö­tunnuksesi kertoo sinusta?

Henkilötunnusta ollaan uudistamassa. Uusi tunnus kertoo omistajastaan aiempaa vähemmän.

Henkilötunnus on tarkoitettu kansalaisen yksilöimiseen.

16.1. 21:02

Suomalaiset yksilöivää henkilötunnusta ollaan uudistamassa. Nykyisellään jokainen suomalainen saa syntyessään hänet muodostavan 11 merkkiä pitkän pysyväksi tarkoitetun numerosarjan, jollaista ei kenelläkään muulla ole.

Ulkomailla syntynyt Suomen kansalainen saa henkilötunnuksen, kun hänet ilmoitetaan Digi- ja väestötietoviraston väestötietojärjestelmään.

Lue lisää: Henkilötunnuksen vaihtaminen helpottuu aikaisintaan 2023

Henkilötunnuksen, esimerkiksi 131052-308T, kuusi ensimmäistä merkkiä kertovat syntymäajan muodossa PPKKVV. Sitä seuraa merkki, joka kertoo syntymän vuosisadan. Yhdysmerkki (-) tarkoittaa 1900-lukua, A-merkki 2000-lukua ja plusmerkki (+) 1800-lukua.

Seuraavat kolme numeroa ovat juokseva yksilönumero. Se käytännössä vaihtelee välillä 002–899 ja sen viimeisen luvun parillisuus kertoo omistajan olevan nainen ja parittomuus miehestä.

Henkilötunnuksen viimeinen merkki on tarkistusmerkki, joka syntyy jakamalla syntymäajan ja yksilönumeron muodostama yhdeksännumeroinen luku numerolla 31. Tästä syntyy jakojäännös, jolle jokaiselle on oma merkkinsä. Käytössä ovat numerot välillä 0–9 sekä aakkoset A:sta Y:hyn. Välistä puuttuvat kirjaimet G, I, O, Q, eli niitä ei voi henkilötunnuksessa olla.

Henkilötunnuksesta ei voi päätellä esimerkiksi kotikuntaa tai oleskeleeko sen omistaja laillisesti maassa.

Henkilötunnuksen loppuosa kannattaa yleensä pitää omana tietonaan, ja useimmissa paikoissa syntymäaika on riittävä. Henkilötunnuksesta on kuitenkin monessa paikassa tullut tunnistamisen välinen sähköisessä kaupankäynnissä, mihin sitä ei ole tarkoitettu.

Nykyisellään henkilötunnuksen vaihtaminen on hankalaa ja se tehdään pääsääntöisesti käsityönä. Uudistuksen on määrä helpottaa tunnuksen vaihtamista.

Toistaiseksi tunnuksen voi vaihtaa vain, jos siihen kohdistuu toistuva väärinkäytös, huomattava taloudellinen tai muu haitta ja väärinkäytös estyy henkilötunnuksen muuttamisella. Jatkossa riittää väärinkäytön uhka. Laki toteutuu aikaisintaan vuonna 2023.

Nykyään tunnuksen vaihtaminen voi johtaa monenlaisiin ongelmiin, sillä esimerkiksi terveydenhuollon ja oppilaitosten järjestelmät on suunniteltu henkilötunnusten pohjalle.

Uudistuksessa entinen välimerkki eli +, - tai A voi olla mikä tahansa merkki, mikä lisää merkittävästi mahdollisten tunnusten määrää.

Jatkossa tunnuksia voidaan myöntää myös ulkomaalaisille. Näillä näkymin uudistus toteutuu aikaisintaan vuonna 2023. Sukupuolineutraaleja tunnuksia koskevat muutokset tulisivat voimaan vuonna 2027.

Henkilötunnus otettiin Suomessa käyttöön vuonna 1964, ja se tunnettiin vuoden 1971 alkuun asti sosiaaliturvatunnuksena.

Lähteet: Digi- ja väestövirasto, Tilastokeskus, Liikenne- ja viestintävirasto Traficom.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?