Elon Muskin kiistelty netti­hanke tulee Suomeen

Starlink-yhteyksien pitäisi olla saatavilla ainakin paikoin Suomessa vuonna 2022.

Ensimmäiset 60 Starlink-satelliittia laukaistiin avaruuteen toukokuussa 2019.

13.12.2021 7:01

Uudenlainen satelliitti-internet tulee Suomeen. Avaruusyhtiö SpaceX:n verkkosivuilta selviää, että yhteyksiä pyritään tarjoamaan paikoin jo ensi vuonna.

Sivuille voi syöttää halutun katuosoitteen, jolloin SpaceX antaa arvion siitä, milloin osoite on satelliittipeiton piirissä. Esimerkiksi osoitteella Espoontori 02770 Espoo sivu ilmoittaa, että Starlink tähtää peittoon vuonna 2022.

Muilla satunnaisilla osoitteilla eri puolilla Suomea näkyy myös vuosiluku 2022, mutta paikoin 2023. Jokaiseen ilmoitukseen sisältyy kuitenkin merkittävä huomautus: Yhteyden tarjoaminen on kiinni toimilupien saamisesta.

Tällaisen arvion saa esimerkiksi Espoossa.

Starlink perustuu suureen määrään pieniä satelliitteja, joiden avulla SpaceX tähtää globaaliin peittoon. Yhtiön oli kesäkuisen ilmoituksensa mukaisesti määrä saavuttaa maailmanlaajuinen kattavuus tämän vuoden syyskuuhun mennessä. Yhtiön mukaan sen jälkeen oli kuitenkin edessä toisenlainen urakka, kun lupa toimintaan on hankittava jokaisessa maassa erikseen. Asiasta kertoi Reuters.

Starlink-satelliitteja on määrä ampua taivaalle mahdollisesti jopa 42 000 kappaletta. Samaan aikaan hanke on raivostuttanut muun muassa tähtitieteilijöitä, joiden mukaan satelliitit heikentävät tähtien näkymistä ja vaikeuttavat tieteellisten havaintojen tekemistä.

Lue lisää: Elon Muskin suurella suunnitelmalla yllättävä uhka: Pulut

Starlink-yhteydelle on mitattu suurin piirtein 100 megabitin latausnopeuksia, mutta vaihtelu on verrattain suurta. Speedtest-sivuston eri maita kattavassa vertailussa Starlink pärjäsi kuitenkin voittopuolisesti hyvin, ja se haastoi jopa kiinteiden laajakaistayhteyksien keskimääräisiä nopeuksia. Paitsi, jos pulu sattuu istumaan antennin päällä.

Lue lisää: Elon Muskin suurella suunnitelmalla yllättävä uhka: Pulut

Starlinkin latenssi eli viive mitattiin vertailukelpoiseksi kiinteiden yhteyksien kanssa. Tämä on tärkeää useissa suosituissa netin käyttötavoissa, kuten ääni- ja videopuheluissa, pelaamisessa ja suoratoistossa.

Yhteyksien käytännön nopeus Suomessa jää nähtäväksi. Myös hinta voi olla kynnys. Palvelun hinta satojen dollarien alkuhankintojen jälkeen on ollut 99 dollaria kuukaudessa.

SpaceX:n takana on Elon Musk, joka tunnetaan myös sähköautovalmistaja Teslan ja PayPalin perustajana. Äskettäin hän kuitenkin varoitti ongelmista avaruusyhtiössään.

Musk ilmoitti sähköpostissaan työntekijöille, että SpaceX:n Starship-raketin Raptor-moottorin kehitystyö on pahoissa vaikeuksissa ja että pahimmillaan se voi johtaa konkurssiin. Myöhemmin hän lievensi, että konkurssi on tällä hetkellä epätodennäköinen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?