SPEK: Älypalovaroitin ei sovi kaikille - Digitoday - Ilta-Sanomat

Ole tarkkana palo­varoitinta ostaessasi – moderni malli voi olla riski

Älypalovaroitin toimii parhaiten yhdessä kodin älykkään tietoverkon kanssa. Joskus älyttömyys on valttia.

Palovaroittimen asennusta. Tuote ei liity juttuun.

30.11.2021 8:15

Älypalovaroittimen hankintaa vanhemmalle ihmiselle, kuten isovanhemmalle, kannattaa harkita kahdesti, Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK neuvoo parhaillaan vietettävällä Paloturvallisuusviikolla .

Älypalovaroitin tarkoittaa, että kattoon asennettavan palovaroittimen lisäksi puhelimeen asennetaan sovellus. Sen jälkeen puhelimesta voi testata palovaroittimen toiminnan ja puhelin hälyttää, kun varoitin tunnistaa palon.

Parhaimmillaan älypalovaroitin tunnistaa alkavan palon, ja varoittimen puhehälytys ohjaa asukkaita pois vaarallisesta tilanteesta.

Älyvaroitin kuitenkin edellyttää teknistä osaamista. Sen yhdistäminen voi edellyttää älypuhelimen kameralla luettavaa qr-koodia tai yhdistämispainikkeen käyttämistä. Joskus on kuitenkin ensin luotava jopa niin sanottu ohjelma-alusta. Jos jo tämä kuulostaa monimutkaiselta, voi perinteinen palovaroitin olla parempi valinta.

– Teknisille tiedoille ja taidoille on tarvetta, kun pitää ymmärtää erilaisista yhteyksistä ja protokollista, jotta tietää, kuinka ja mitä voidaan yhdistää toisiinsa. Se, että sinä tiedät, mikä on wifi tai bluetooth, ei välttämättä riitä läheisesi kohdalla, kun verkkoyhteys katoaa tai laitteita tulisi päivittää, SPEKin vanhempi asiantuntija Ilpo Leino sanoo tiedotteessa.

Lue lisää: Muistatko miten usein palovaroitin pitäisi uusia? Selvitys paljastaa suomalaiskotien puutteet turvallisuudessa

Voidaan esimerkiksi kysyä, miten älypalovaroittimen älykkäät ominaisuudet toimivat wifi-reitittimen jouduttua liekkien nielemäksi. SPEK korostaa, että varoittimen äly edellyttää aina langattoman yhteyden ja internet-liittymän. Niin ikään esimerkiksi varoittimen älykäs valojen hallinta lamput eteiseen sytyttämällä ei toimi, jos kodin valaistus ei sitä tue.

4 ohjetta ostajalle SPEKiltä ja IS Digitodaylta:

  • Selvitä ennen ostoa, onko laitteen lopullisen käyttäjän osaaminen riittävää.

  • Mieti mitkä älytoiminnot, kuten sähköverkon tai valojen ohjaus, ovat yhteensopivia kodin kanssa.

  • Arvioi, kuinka etäkäyttö on mahdollista, jotta voit tarvittaessa antaa tukea ja huolehtia laitteiden päivityksestä.

  • Ota selvää älypalovaroittimen tietoturvasta. Monet älykkäät laitteet eri tuotekategorioissa sisältävät tietoturvaheikkouksia, jotka voivat vaarantaa tietosi. Joskus valmistajat eivät edes välitä asiasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?