Hintaopas ennustaa Black Fridayn suosituimmat tuotteet – alennukset keskimäärin vain 4 prosenttia - Digitoday - Ilta-Sanomat

Vertailupalvelulta karu luku Black Fridaysta – on ihan muuta kuin mitä luullaan

Ihmiset odottavat 26 prosentin alennuksia, mutta alennusprosentti on keskimäärin 4. Samalla yhä useampi suomalainen saattaa jättää Black Fridayn huomiotta, uusi tutkimus kertoo.

Perjantaina vietetään Black Friday -ostospäivää, mutta keskimääräiset alennukset voivat jäädä pieniksi.

23.11. 16:03

Tietoisuus ympäristöstä ja kestävyydestä lisääntyy suomalaisten keskuudessa. Hintavertailupalvelu Hintaoppaan ja Bilendin toteuttaman kuluttajatutkimuksen mukaan melkein kolmannes suomalaisista (30 %) harkitsee jättävänsä ostosten teon väliin Black Fridayna näistä syistä. Viime vuonna samaa harkitsi neljännes vastaajista.

Black Friday on vuoden suurimpia ostospäiviä ja silloin monet metsästävät alennuksia. Kuitenkin Hintaoppaan mukaan joka kymmenes tarjous oli viime vuonna keinotekoinen. Näissä tapauksissa tuotteen hintaa nostettiin ensin 1. lokakuuta ja 24. marraskuuta välisenä aikana ja laskettiin sitten Black Fridayksi. 64 prosenttia suomalaisista ei luotakaan Black Friday -alennuksiin ja hintoihin.

Lue myös: Viranomaiselle kymmeniä valituksia – varo Black Fridayn hinta-ansaa

Black Friday on muihin suosittuihin alepäiviin verrattuna vuoden halvin ostospäivä, mutta hinnat eivät eroa huomattavasti normaalista. Suomalaiset odottavat keskimäärin 26 prosentin alennuksia, mutta todellisuudessa viime vuonna hinnat laskivat keskimäärin 4 prosentilla.

– Vaikka Black Fridayna löytyy hyviäkin tarjouksia, kaikki ei ole silloin edullisempaa. Pieni keskimääräinen alennusprosentti selittyy sillä, että vaikka kolmanneksella tuotteista hinta laski, niin joka viidettä tuotetta sai Black Fridayta edullisempaan hintaan marraskuun alussa. Hintavertailu on suurina alennuspäivinä erityisen tärkeää, Hintaoppaan maajohtaja Liisa Matinvesi-Bassett selvittää tiedotteessa.

Hintaoppaan ennuste Black Fridayn suosituimmista tuotteista:

  1. Apple iPhone 12 Mini 64GB

  2. Sony PlayStation 5 (PS5) 825GB

  3. Apple AirPods Pro -kuulokkeet

  4. Polar Ignite -urheilukello

  5. Samsung QLED QE55Q80AATXXC -televisio

Etenkin elektroniikassa tuotteiden saatavuus voi olla tänä vuonna haastavaa komponentti- ja konttipulan vuoksi. Keskimääräistä heikompi varastosaatavuus on esimerkiksi matkapuhelimissa, pelikonsoleissa ja näytönohjaimissa.

Lue lisää: ”Tällaista tilannetta ei ole ennen nähty” – elektroniikan maailman­laajuinen komponentti­pula voi muuttaa laitteiden käyttöä merkittävästi

Vaikka varsinaista Black Fridayta vietetään 26. marraskuuta, monet kaupat tarjoavat alennuksia jo pitkin tätä viikkoa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?