Tiesitkö, että ikkunan avaaminen voi parantaa netti­yhteyttä? Asian­tuntija käy läpi 10 väitettä verkon toiminnasta

Internetistä ja sen toimivuuden parantamisesta kuulee villejäkin väitteitä. Mutta ovatko ne totta? Asiantuntija vastaa.

Nettisignaalin voi kuolettaa tehokkaasti laittamalla modeemin sähkökaappiin.

23.11.2021 10:00

Nettiyhteyden toimimiseen liittyy paljon uskomuksia, joista osa pitää paikkansa ja osa ei. Etenkin langattomien 4g- ja 5g-laitteiden suhteen sijoittelun kaltaisilla asioilla voi parantaa signaalin kuuluvuutta.

Osa uskomuksista taas n täyttä puppua. Teleoperaattori DNA:n radioverkkojohtaja Jarkko Laari käy tiedotteessa läpi kymmenen yleistä väittämää netin toiminnasta sekä yhteyden parantamisesta. IS Digitoday heitti yhden omansa mukaan ja arvioi sen itse.

  1. Nettiyhteys paranee, kun avaa verhot tai ikkunan. Osittain totta: Jos kyseessä on langaton yhteys tai mokkula, selektiivilasien tai sälekaihtimien kaltaiset metallirakenteet saattavat vaimentaa signaalia. Tavallinen lasi tai kangasverhot eivät tee niin.

  2. Nettiyhteys pitää käynnistää säännöllisesti uudelleen, jotta yhteys pysyy hyvänä. Osittain totta: Esimerkiksi langattomia 4g- tai 5g-modeemeita ei periaatteessa tarvitse käynnistellä uudelleen, mutta joskus siitä saattaa olla apua. Silloin laite on kuitenkin käytännössä jollain tavalla ohjelmistoltaan viallinen.

  3. Langaton wifi-, 4g- tai 5g-modeemi ei saa olla häiriötä aiheuttavien materiaalien lähellä. Totta: Modeemin sijoittaminen esimerkiksi metallirakenteiden sisään tai taakse voi vaimentaa signaalia merkittävästi ja heikentää yhteyden laatua. Siksi wifi-modeemia ei tule laittaa yleisesti käytettyyn sähkökaappiin, jossa on metalliovi.

  4. Langaton 4g- tai 5g-modeemi pitää käynnistää kaksi kertaa peräkkäin uudestaan, jotta se ottaa paremman yhteyden. Tarua: Tämä väittämä ei yksinkertaisesti pidä paikkaansa.

  5. Nettiyhteys toimii paremmin aurinkoisella säällä, eli isojen tiedostojen lataus kannattaa suorittaa aurinkoisena kesäpäivänä. Osittain totta: Ilmankosteus tai esimerkiksi kostea lumi saattaa vaikuttaa mobiilisignaalin etenemiseen. Ero toimivuudessa ei tosin ole kovin suuri, ja monet muutkin asiat saattavat vaikuttaa yhteyden laatuun.

  6. 4g- tai 5g-modeemi kannattaa yrittää lukita tietylle taajuusalueelle, jota naapurit eivät käytä. Tarua: Yksittäiselle käyttäjälle ei osoiteta pysyvää ”omaa kaistaa”, vaan tukiasema jakaa kapasiteettia resurssienjakoalgoritmin perusteella.

  7. Jos kotisi 4g- tai 5g-yhteys pätkii, yritä vaihtaa modeemin paikkaa. Totta: Tämä saattaa auttaa, joskin jatkuvasti pätkivä yhteys kielii tarpeesta vaihtaa päätelaite. Tyypillisesti mobiilisignaali on vahvimmillaan sisätiloissa lähellä ikkunoita, ja kuuluvuus saattaa vaihdella sisätiloissa myös sen mukaan, millä puolella rakennusta lähin mobiilitukiasema sijaitsee. Kiinteä ulkomodeemi tarjoaa parhaan yhteyden.

  8. Langaton 4g- tai 5g-modeemi ei saa olla betoniseinän tai muun esteen takana. Osittain totta: Signaali etenee myös seinärakenteiden läpi, mutta mitä paksumpi ja suurempi rakennemassa tai mitä enemmän metallia sisältävä materiaali mobiilitukiaseman ja reitittimen välissä on, sitä enemmän signaali vaimenee ja sitä hitaampi datayhteys on. Sama pätee myös wifi-tukiasemaan.

  9. Kännykkä tai mokkula kannattaa nostaa mahdollisimman korkealle, jotta netti toimii paremmin. Totta ja tarua: Ulkomokkula voidaan sijoittaa korkeammalla kuin pöytäreititin ympäröivien rakennusten ja puuston aiheuttaman vaimennuksen pienentämiseksi. Toisaalta alakerran ikkunalauta voi olla parempi sijoituspaikka kuin umpinainen ullakko. Mokkulan ja tukiaseman välissä olevat kiinteät rakenteet kun tulee minimoida.

  10. Kännykän akun varaustila vaikuttaa netin toimivuuteen. Totta ja tarua: Tyypillisesti perätön väite voi saada pontta joidenkin laitteiden virransäästöön liittyvistä toiminnoista, joilla maksimoidaan akunkestoa. Silloin puhelin saattaa automaattisesti rajoittaa suorituskykyään ja netin käyttöä.

Ekstra: Laita reititin Faradayn häkkiin suojautuaksesi 5g-säteilyltä. Täyttä humpuukia: Reitittimen laittaminen mihin tahansa metallihäkkiin ei mitenkään suojaa ulkoa joka suunnasta tulevalta 5g-säteilyltä, joka on myös tieteellisesti tutkittu turvalliseksi. Sen sijaan varmistat, että reitittimen signaalin kulku tyrehtyy ja nettiyhteys huononee rajusti.

Lue lisää: Nyt 5g-kammoisia jymäytetään: Mitä tapahtuukaan, kun ”suojaudut” säteilyltä laittamalla reitittimesi Faradayn häkkiin..?

Lue myös: Eikö wifi kuulu? Tässä 8 tapaa nopeuttaa kotisi langatonta verkkoa

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?