Odotetulle GTA-julkaisulle täys­tyrmäys: 0,5/10 pistettä ja netti­raivo päälle

Grand Theft Auto: The Trilogy – The Definitive Editionin julkaisu ei olisi voinut mennä kovin paljon huonommin.

Mainoskuvissa ja osittain myös ihan todellisuudessa vanhat GTA-pelit näyttävät nyt paremmilta.

16.11.2021 10:59

Rockstar Gamesin torstaina ilmestynyt kolmen Grand Theft Auto -pelin uusintapainos saa murskaavaa kritiikkiä pelaajilta. Itse pelien lisäksi arvostelun kohteeksi on joutunut Rockstarin toiminta ennen ja jälkeen kokoelman julkaisun.

Grand Theft Auto: The Trilogy – The Definitive Edition käsittää kolme vanhaa GTA-klassikkoa GTA III, GTA: Vice City ja GTA: San Andreas. Niiden paikoin jo pahasti vanhentunutta ulkoasua pyrittiin tuomaan tähän päivään, mutta lopputulos aiheutti nopeasti koko joukon tyrmistyneitä kommentteja ja meemejä eli netissä kiertäviä vitsejä.

Toiset ovat kiinnittäneet huomiota joihinkin teksteihin, joiden uudet versiot sisältävät virheitä. Seurauksena joitakin teksteihin perustuvia vitsejä on kadonnut kokonaan.

Lisäksi pelien sade-efektiä on kummasteltu. Sade jatkuu, vaikka pelaaja olisi sillan alla. On myös ihmetelty, miten edelleen vanhahtavat grafiikat eivät aina pyöri tasaisesti edes 60 ruutua sekunnissa.

Toisaalta pelaajat ovat julkaisseet myös videoita, joissa pelit näyttävät selvästi paremmilta kuin aikaisemmin.

Jo ennen julkaisua Rockstar poisti myynnistä pelien aiemmat versiot ja toi uuden kokoelman myyntiin pc:llä vain omassa kaupassaan. Samaan aikaan pelien käynnistyssovellus Rockstar Games Launcher lakkasi toimimasta yli vuorokaudeksi jättäen trilogian juuri ostaneet pelaajat pulaan.

Tilanne ei trilogian osalta helpottanut edes Launcherin palattua toimintaan. Rockstar veti Definitive Editionin pois myynnistä ja sen jo ostaneiden pelaajien käsistä kolmeksi päiväksi, koska kokoelmaan jäi vahingossa vääriä tiedostoja.

Asiasta kertovat muun muassa GamesRadar ja Eurogamer.

Kyse on ilmeisesti musiikkikappaleista, joihin Rockstarilla ei ole enää oikeuksia, mutta myös muista tiedoista. Niihin näyttää lukeutuvan aikanaan suurta kohua aiheuttanut San Andreaksen seksin harrastamiseen perustunut Hot Coffee -minipeli, joka ei kuitenkaan edes aikanaan ollut pelattavissa. Sitä ei ilmeisesti nytkään voinut aktivoida.

Definitive Editionin peleistä puuttuu lukuisia musiikkikappaleita, jotka löytyvät alkuperäisistä peleistä. Syynä ovat usein monimutkaiset ja kalliit sopimukset musiikin lisensoimiseksi.

Arvostelupalvelu Metacritic kertoo yhdellä arvosanalla kaiken oleellisen siitä, miten hyvin julkaisu on mennyt: pc-pelaajien antama keskimääräinen arvosana on 0,5 pistettä 10:stä.

Kaikesta huolimatta 60 euron kokoelma myynee hyvin. Kyseessä on ensimmäinen GTA-julkaisu vuosikausiin etenkin pc:lle, ja seuraajasta GTA 6:sta liikkuu toistaiseksi lähinnä vain huhuja. Edellinen osa GTA V tavoitti tietokoneet vuonna 2015. Sen jälkeen Rockstarin lypsylehmänä on toiminut pelin yhteyteen pultattu GTA Online -moninpeli.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?