Hakkeri­ryhmä sanoo murtaneensa PS5:n suojauksen

Hakkerien löydösten perusteella PlayStation 5 -konsoli voi olla mahdollista avata ulkopuolisille ohjelmille.

PlayStation 5 ilmestyi vuosi sitten. Konsolia on ollut vaikea ostaa maailmanlaajuisen sirupulan vuoksi.

10.11.2021 7:03

Sonyn vuosi sitten julkaisema PlayStation-pelikonsoli 5 voi olla kohta hakkerien murtama. Pleikkarien kimpussa jo yli vuosikymmenen viettänyt hakkeriryhmä Fail0verflow väitti Twitterissä löytäneensä konsolin juuriavaimet, joiden avulla voi olla mahdollista takaisinmallintaa PS5:n ohjelmisto.

Asiasta uutisoivat esimerkiksi Ars Technica ja GamesRadar. Seurauksena voi olla niin sanottu jailbreak-menetelmä, jolla konsolin suojaukset voi ohittaa.

PS5:n murtaminen tällä tavalla voisi tarkoittaa, että konsoliin voi asentaa kotikutoisia ohjelmia tai piraattipelejä. Esimerkiksi PlayStation 4:n tapauksessa jotkut käyttivät jailbreakia asentaakseen konsoliin Linux-käyttöjärjestelmän.

Lue lisää: Playstation 4 murrettiin: Linux tuli konsoliin

Fail0verflow ei kertonut yksityiskohtia siitä, miten he kaivoivat avaimet esiin, mutta se ilmeisesti onnistui suoraan ohjelmistosta käsin. Heidän ei siis kaikesta päätellen tarvinnut tehdä muutoksia konsolin laitteistoon.

Uutiset eivät tarkoita, että sinun PS5-konsolisi olisi vaarassa joutua verkkohyökkäyksen kohteeksi. Sen sijaan kyse on siitä, että jos joskus asennat mahdollisesti myöhemmin julkaistavan jailbreakin, saatat asettaa konsolisi ja muut samassa wifi-verkossa olevat laitteet alttiiksi hyökkäyksille. Asiasta kertoo enemmän tietoturvayhtiö Avast, joka perehtyi PlayStation 3:n murtamiseen vuosi sitten.

Lue lisää: PS5:ssä on uinuva ominaisuus – tulee käyttöön päivityksellä

Lisäksi jailbreakin asentava käyttäjä voi joutua Sonyn rangaistuksen kohteeksi lisenssiehtojen rikkomisesta. PS3:n kohdalla yhtiö potki joitakin käyttäjiä ulos PlayStation Network -palvelusta. Siitä uutisoi aikanaan esimerkiksi PCWorld.

Ulkopuolisten ohjelmien asentaminen pelikonsoliin voi myös rikkoa käyttöoikeussopimusta ja päättää laitteen takuun. Sony ei ole perinteisesti hyväksynyt murtoja muun muassa peläten piraattipelien leviämistä konsoleihin.

Sony voi myös tulevaisuudessa estää mahdollisia jailbreakeja omilla ohjelmistopäivityksillään, joskin Fail0verflow väittää sen olevan tässä tapauksessa vaikeaa.

Kymmenen vuotta sitten Sony käräjöi useita hakkeriryhmän jäseniä vastaan jailbreakien takia. Yhden saman murtokeinon löytäneen hakkerin osalta juttu sovittiin oikeuden ulkopuolella.

Lue lisää: Hakkeri ja Sony hautaavat sotakirveen

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?