Vladimir Putin: Kryptovaluutoilla on arvoa, mutta ne eivät sovellu öljykauppaan

Venäjän presidentti ei lytännyt kryptovaluuttoja suoralta kädeltä CNBC:n haastattelussa.

Vladimir Putin esiintyi keskiviikkona Moskovassa Russian Energy Week International Forum -tilaisuudessa.

15.10.2021 16:00

Venäjän presidentti Vladimir Putin ei suhtaudu bitcoiniin ja muihin kryptovaluuttoihin niin kielteisesti kuin vaikkapa Kiina. Hän kertoi ajatuksiaan asiasta CNBC:lle keskiviikkona.

Putinilta kysyttiin, voisiko Venäjä käyttää bitcoinia tai jotakin toista kryptovaluuttaa Yhdysvaltain dollarin vaihtoehtona Venäjälle tärkeässä öljykaupankäynnissä. Hänen mukaansa asiaa on tältä osin liian varhaista miettiä.

– Uskon, että sillä on arvoa. Mutta en usko, että sitä voidaan käyttää öljykaupassa, Putin sanoi CNBC:lle.

Presidentti myös viittasi kryptovaluuttojen massiiviseen energiankulutukseen. Kesällä arvioitiin, että bitcoin kuluttaa vuodessa yhtä paljon sähköä kuin Ruotsin valtio ja vastaa hiilijalanjäljeltään Serbiaa.

Lue lisää: Selvitys paljastaa hurjat luvut – bitcoin kuluttaa sähköä Ruotsin verran

Suuri osa bitcoinien valmistuksesta, eli tietokoneilla tapahtuvasta niin sanotusta louhinnasta on tapahtunut likaisella sähköllä Kiinassa, mutta maa ryhtyi äskettäin rajuihin toimiin kryptovaluuttoja vastaan. Syyskuussa valtio kielsi kryptovaluuttojen käytön maksuvälineinä ja luokitteli ne käytännössä laittomiksi. Myös kryptovaluuttojen louhinta pyritään lopettamaan mahdollisimman pian.

Lue lisää: Kiina luokitteli kaikki kryptovaluutat laittomiksi – kurssit luisussa

Putin korosti CNBC:lle kuitenkin uskovansa, että Yhdysvallat tekee suuren virheen käyttäessään varantovaluutta dollaria taloudellisten pakotteiden välineenä. Presidentin mukaan Venäjällä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin etsiä vaihtoehtoisia valuuttoja kaupankäyntiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?