Ulko­ministeriön tilat remontoitiin 88 miljoonan budjetilla – loppu­tulos on turvallisuus­riski

Ulkoministeriö käsittelee luottamuksellisia tietoja poikkeusluvalla juuri remontoiduissa tiloissaan.

Ulkoministeriön Katajanokan-tilat Helsingissä tunnetaan Merikasarmina.

11.10.2021 11:06

Ulkoministeriön tietohallintojohtaja Ari Uusikartanolla on ongelma. Se sijaitsee Helsingin Katajanokalla ulkoministeriön juuri remontoiduissa tiloissa eli Merikasarmissa.

Lue lisää: Ulkoministeriön Merikasarmi peruskorjataan –  kustannusarvio 88 miljoonaa euroa

Tilat eivät miljoonaremontin jäljiltä kaikilta osin täytä tietoturvallisuuden perusvaatimuksia. Käytännössä näkyvyys huoneesta toiseen on paikoin liian hyvä, hän arvostelee.

– Tämä monitilaratkaisu, joka sinne toteutettiin, aiheuttaa kyllä merkittäviä haasteita luokitellun tiedon käsittelyyn. Eli useissa työtiloissa on lasiseinät, joiden läpi kaikki voivat nähdä, mitä toiset tekevät omissa työpisteissään, Uusikartano hahmottaa.

Ihminen on kuitenkin se suurin tietoturvariski, eikä sitä mielestäni kannata etsiä monitilaratkaisusta.

Remontin toteuttanut Senaatti-kiinteistöt siirsi kysymykset tietoturvaongelmista valtioneuvoston kanslialle. Kanslian virasto- ja toimitilapalveluista vastaavan yksikön päällikkö Heikki Hovi luottaa tietoturvan olevan kunnossa.

– Tietojeni mukaan kyseessä ovat tietoturvalliset tilat. Ihminen on kuitenkin se suurin tietoturvariski, eikä sitä mielestäni kannata etsiä monitilaratkaisusta, Hovi katsoo.

Suojelupoliisi kuitenkin totesi ongelman tilatarkastuksessaan, mutta antoi ulkoministeriölle poikkeusluvan käsitellä siellä luottamuksellisia tietoja ensi kevääseen asti.

– En lähde arvioimaan suojelupoliisin kantoja, Hovi toteaa.

Lue lisää: Ulkoministeriön ja Valtorin välillä kytee: Tieto­koneita vanhenee käsiin edustustoissa, tarvittavaa tukea ei saada

Ulkoministeriön historiallisen kompleksin miljoonaremontti vei vuosia.

Uusikartano ei ole luottavainen, että keväällä kaikki asiat olisivat kunnossa. Viime kädessä edessä saattaa olla uusi remontti. Tiloissa käsitellään paitsi kansallisia, myös esimerkiksi EU:lta ja puolustusliitto Natolta saatuja turvaluokiteltuja aineistoja.

Hovi ei kommentoi, onko uudelle remontille tarvetta. Hän korostaa, että remontin toteutuksessa noudatettiin valtion toimitilastrategiaa, jossa lähtökohtana on joustavan monitilan tekeminen.

– Työtämme ohjaa valtioneuvoston periaatepäätöstason asiakirja, Hovi sanoo.

Remontin kustannusarvioksi ennakoitiin noin 88 miljoonaa euroa, mutta Hovin mukaan näyttää siltä, että lopullinen hinta jää reilusti alle sen. Asia selviää, kun taloudellinen loppuselvitys on tehty. Hän uskoo, että tiloissa pystytään tietoturvalliseen työskentelyyn pelisääntöjä noudattamalla ja tilojen rakenteita hyödyntämällä.

Jos nyt hypoteettisesti ajateltaisiin, että meillä olisi talossa myyriä, niin ainahan se on helpompaa, jos tieto on selkeämmin näkyvillä ja saatavilla.

Ongelmana Uusikartano näkee myös sen, ettei turvallisen tiedon käsittelyn mahdollistavia erityistiloja ole tarpeeksi. Onko siis realistista olettaa, että jokin vieras valtio pyrkisi käyttämään tilojen heikkouksia hyväkseen?

– Olemme aina tiedustelun kohteena, eikä mitään pitäisi tehdä liian helpoksi kenellekään. Jos nyt hypoteettisesti ajateltaisiin, että meillä olisi talossa myyriä, niin ainahan se on helpompaa, jos tieto on selkeämmin näkyvillä ja saatavilla. Mutta enemmän näen riskiä sähköisen tiedon käsittelyssä, kuin että tiloista suoraan vuotaisi tietoa, Uusikartano arvioi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?