Facebookin sovelluksissa suuria ongelmia – WhatsApp, Instagram ja Facebook kaatuneet

Ongelma on kansainvälinen.

Facebookin sovellukset eivät toimi tällä hetkellä. Facebook omistaa Facebook-palvelun lisäksi myös Instagramin ja WhatsApp-pikaviestintä sovelluksen.

Facebookin ja Instagramin sovellukset eivät tällä hetkellä päivitä uutta sisältöä, ja palveluiden verkkosivut eivät toimi. WhatsAppissa viestit eivät mene läpi.

Ongelma on kansainvälinen. Twitterissä lukuisat ihmiset ympäri maailmaa ovat raportoineet ongelmistaan. Downdetector-sivuston perusteella ongelmat ovat alkaneet Suomen aikaa noin seitsemältä maanantai-iltana. Sivustolla on raportoitu lukuisia käyttökatkoksia ympäri maailmaa.

Tiedossa ei ole, vaikuttaako tilanne kaikkiin somepalveluiden käyttäjiin. Mahdollisesti miljoonilla ihmisillä ei kuitenkaan tällä hetkellä toimi jokapäiväiseen viestintään käytetyt sovellukset. Käyttökatkon syystä ei ole vielä tietoa. Facebook ei ole kommentoinut katkosta tarkemmin.

– Olemme tietoisia, että joillakin henkilöillä on ongelmia sovellustemme ja tuotteidemme käytössä. Teemme töitä, jotta tilanne palaisi normaaliksi mahdollisimman pian ja pahoittelemme tästä aiheutuvaa haittaa, yhtiön tiedottaja Andy Stone sanoo Twitterissä.

New York Times -lehden teknologiatoimittaja Sheera Fenkel kertoo Twitterissä Facebookin työntekijän kertoneen hänelle, että Facebookin työntekijät eivät pääse yhtiön tiloihin arvioimaan katkoksen laajuutta, koska heidän kulkulupansa eivät toimi.

Facebookin maanantai-iltainen käyttökatkos osuu kiusalliseen ajankohtaan, sillä juuri edeltävänä iltana Facebookin tietovuotaja Frances Haugen paljasti kasvonsa televisiohaastattelussa. Haugen on välittänyt viime aikoina tuhansia sivuja yhtiön sisäisiä asiakirjoja viranomaisille sekä yhdysvaltalaislehti Wall Street Journalille, joka on uutisoinut tiedoista viime viikkojen aikana.

Haugenin välittämien asiakirjojen mukaan somejätti on tietoinen siitä, että sen alustoja käytetään vihan, väkivallan ja disinformaation yllyttämiseen ja levittämiseen ja että sen alustat vahingoittavat lasten mielenterveyttä. Asiakirjojen mukaan Facebook on yrittänyt piilottaa todisteet näistä.

Yhtiö on kiistänyt väitteet.

Haugenin mukaan Facebook on valinnut "liikevoitot turvallisuuden sijaan". Haugen kertoo halunneensa tuoda tiedot julki, jotta nopea muutos saataisiin somejätin toiminnassa aikaan.

Haugen on puhumassa tiedoistaan Yhdysvaltain kongressille paikallista aikaa tiistaina.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?