Galileon viranomaisille tarkoitettu PRS-palvelu määrä ottaa käyttöön Suomessa vuonna 2024 - Digitoday - Ilta-Sanomat

Näin EU:n satelliitti­paikannus Galileo tulee käyttöön Suomessa

Galileon viranomaisille tarkoitettu palvelu on määrä ottaa Suomessa käyttöön kolmessa vuodessa.

Artistin näkemys kahden Galileo-satelliitin ampumisesta kiertoradalle.

25.9. 16:03

Eurooppalaisen Galileo-paikannusjärjestelmän merkittävä laajennus lähenee käyttöönottoa Suomessa. Osa Galileon palveluista on jo käytössä, Traficom kertoo. Esimerkiksi Galileon tuki maailmanlaajuiselle etsintä- ja pelastuspalvelulle otettiin täysimääräisesti käyttöön viime vuoden alussa.

Uudessa vaiheessa kyse on viranomaisille suunnatusta PRS-palvelusta (Public Regulated Service, eli julkisesti säännelty palvelu). Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin hallinnoima palvelu on tulossa vuonna 2024 viranomaisille ja huoltovarmuuskriittisille yrityksille.

PRS:n käyttäjäryhmiä ovat esimerkiksi teleyritykset, pankit, liikenteen ja logistiikan toimijat, energiasektori, poliisi, pelastustoimi, puolustusvoimat, rajavartiolaitos ja tulli.

Galileo on Euroopan oma satelliittipaikannusjärjestelmä samaan tapaan kuin esimerkiksi Yhdysvaltain gps tai Venäjän Glonass. Valmistuessaan se käsittää 30 Maata kiertävää satelliittia.

Merkittävänä erona muihin Galileo ei kuitenkaan ole minkään armeijan alaisuudessa, vaan on siviilihallinnassa. Tällä pyritään estämään muun muassa paikannussignaalin tahallista häirintää tai väärentämistä, joka voi vaarantaa esimerkiksi siviililentoliikennettä.

Järjestelmän käyttöönotto etenee myös juridisesti Suomessa. Helsingin Sanomien mukaan liikenne- ja viestintäministeriö on ryhtynyt valmistelemaan lainsäädäntömuutoksia, jotka mahdollistavat Galileoon perustuvan paikannusjärjestelmän käyttöönoton.

Lue lisää: ”Totta kai sinne pystyy tekemään haamu­aluksen” – sata väärennettyä sota­laivaa eivät hämää viran­omaisia ja Meri­voimia

Gps:n ongelmat nousivat näkyviksi vuonna 2018, kun Venäjän tekemäksi uskottu gps-häirintä ulottui Lappiin asti. Galileon on määrä estää signaalin häiritseminen ja paikkatiedon väärentäminen. Viranomaisille tarkoitettu PRS-signaali on vahvasti salattu, eikä siihen pääse käsiksi ilman lupaa.

Lue lisää: Euroopan oma paikannusjärjestelmä estää gps-huijaukset – kun se vihdoin saadaan käyttöön

Galileon kriittisimmät palvelut ovat EU:n jäsenvaltioiden käytettävissä myös kriisitilanteissa, mitä ei kaikilta osin voida taata muille satelliittinavigointijärjestelmille. Galileo on kuitenkin lyhyen käyttöhistoriansa aikana kärsinyt jo yhdestä pahasta viasta.

Lue lisää: Galileon 26 satelliittia rampauttanut vika korjattiin: "Merkittävä välikohtaus"

Galileo-hanke kokonaisuudessaan on reilusti myöhässä aikataulusta, ja hinta-arvio oli vuonna 2018 kohonnut kymmenen miljardin paikkeille alkuperäisestä noin kolmesta miljardista eurosta.

Galileo tarjoaa myös sijainti- ja aikatietopalvelun kaikkialla maailmassa toimivana ilmaisena peruspalveluna.

Suuri osa uudemmista päätelaitteista, kuten kuluttajille suunnatut matkapuhelimet ja älylaitteet, sisältävät jo laitteistotuen Galileon palveluille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?