Taskulaskimen ja legendaarisen Sinclair ZX 82 Spectrum -kotitietokoneen keksijä Steve Sinclair on kuollut - Digitoday - Ilta-Sanomat

Legendaarisen koti­tieto­koneen luoja on poissa – nämä keksinnöt floppasivat

Kaikki Sir Steve Sinclairin keksinnöt eivät olleet menestyksiä.

Steve Sinclair kehitteli tietotekniikan lisäksi liikkumisratkaisuja. Vuonna 2006 hän esitteli A-bike-pyöräänsä Lontoossa.

17.9. 14:22

Taskulaskimen ja 80-luvun suosikkitietokoneen ZX Spectrumin keksijänä tunnettu englantilainen Clive Sinclair eli Sir Clive on kuollut kotonaan Lontoossa 81 vuoden iässä, kertoo The Guardian.

Lue lisää: Taskulaskimen keksijä kuoli – luotti itse laskutikkuun

Sir Clive lopetti koulunkäynnin 17-vuotiaana ja alkoi kirjoittaa tekniikasta rahoittaakseen Sinclair Radionics -yrityksensä perustamisen. 70-luvun alussa hän kutisti silloin pöydällä seisoneet laskukoneet taskukokoiseksi, mitä pidetään taskulaskimen syntynä. Nämä ovat jo siirtyneet historiaan matkapuhelimien myötä.

Hänen ensimmäisenä kehittämänsä tietokone oli vuonna 1980 päivänvalon nähnyt ja kohtalaisesti menestynyt ZX80, jota seurasi jatkokehitelty malli ZX81.

ZX Spectrum oli yksi 1980-luvun myydyimmistä tietokoneista.

Varsinainen superhitti oli vuonna 1982 julkaistu ZX82, joka nimettiin myöhemmin uudelleen ZX Spectrumiksi tai Spectrum 48K:ksi. Sitä valmistettiin kaikkiaan 5 miljoonaa kappaletta, mikä oli tuon ajan mittapuulla erittäin paljon. Laitteen tuotanto jatkui vuoteen 1992 asti.

Tietokoneiden tuominen edullisesti suurille ihmisjoukoille toi Sir Clivelle ritarin arvonimen. Spectrum oli Britannian myydyin tietokone, mutta esimerkiksi Suomessa se jäi Commodore 64:n varjoon.

Miehen epäonnistuneiden keksintöjen joukkoon kuuluu Sinclair C5 -kääpiöauto, joka tuotti rumat tappiot. Myöskään Sinclair TV80 -mobiilitelevisio ei menestynyt. Sir Clive myi sittemmin yhtiönsä tietokonevalmistaja Amstradille.

Vuoden 1985 Sinclair C5 -kääpiöauto ei ollut menestys.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?