Apple ja Google poistivat Aleksei Navalnyin vaalisovelluksen sovelluskaupoistaan Venäjällä - Digitoday - Ilta-Sanomat

Venäjä jyräsi Applen ja Googlen – Navalnyin tukijoille katkera tappio

Google ja Apple näyttävät taipuneen Kremlin edessä juuri ennen parlamenttivaaleja.

Aleksei Navalnyi oikeuden kuulemisessa vuonna 2019.

17.9. 12:40

Google ja Apple poistivat Venäjän oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin vaalisovelluksen sovelluskaupoistaan Venäjällä, kertoo uutistoimisto Bloomberg. Asiasta uutisoi myös Reuters.

Venäjän duuman kolmipäiväiset vaalit alkavat tänään perjantaina. Navalnyi on pyrkinyt niin sanotun älykkään äänestämisen sovelluksellaan organisoimaan taktisen äänestyskampanjan valtapuolue Yhtenäistä Venäjää vastaan.

Lue lisää: Venäjällä alkoi kolmen päivän vaalinäytelmä – ”Todellisen valinnanvaran puute on musertava”

Venäjä oli aiemmin syyskuussa vaatinut Applea ja Googlea vetämään sovelluksen kaupoistaan, koska muuten niiden katsottaisiin sotkeutuvan duuman vaaleihin. Torstaina Kreml ilmoitti lähestyneensä kummankin yhtiön toimitusjohtajaa.

Aleksei Navalnyin sovellus on edelleen saatavilla muualla kuin Venäjällä. Kuvakaappaus.

Tapaus nähdään uutena esimerkkinä siitä, kuinka teknologiayhtiöt alistuvat paikallisen lainsäädännön nimissä autoritaarisen hallinnon edessä ja hylkäävät muualla puolustamansa ihanteet kansalaisyhteiskunnan vahingoksi.

Lue myös: Lehti paljasti Applen pimeän puolen: Toimii aivan toisin kuin sanoo

Sovelluksen poiston nimekkäisiin arvostelijoihin lukeutuu palkittu tutkiva journalisti Christo Grozev.

– Loistavaa työtä, Apple, Venäjän propagandan toistamisessa. Olisitte voineet yksinkertaisesti pitää turpanne kiinni sen sijaan, että edistätte Kremlin puhetapoja, kuten "ääritoiminta" ja "vaaleihin sekaantuminen", Grozev viittaa Applen sovelluksen poistamisesta antamaan ilmoitukseen.

On väitetty, että Applen App Storen käyttö kokonaisuudessaan olisi kärsinyt häiriöistä Venäjällä. Myös Googlen ilmaisen asiakirjaohjelmisto Google Docsin kerrotaan kärsineen ongelmista sen jälkeen, kun vangitun oppositiojohtajan kannattajat käyttivät palvelua jakaakseen listoja suositelluista vaaliehdokkaista.

Tätä on tulkittu siten, että Kreml on valmis estämään Google Docsin käytön laajemmaltikin estääkseen Navalnyin tukijoiden toimintaa.

Yksittäisten verkkopalvelujen estäminen on hankalaa. Estot kohdistuvat myös sivullisiin käyttäjiin ja saattavat hankaloittaa myös aivan toisten palveluiden käyttäjiä. Näin kävi Venäjällä viime vuonna, kun viranomaiset alkoivat estää pikaviestipalvelu Telegramin toimintaa.

Lue lisää: Estot loppuivat – antoiko Telegram periksi Venäjälle?

Apple ja Google eivät ole kommentoineet asiaa. Presidentti Vladimir Putinin puolueen Yhtenäisen Venäjän odotetaan voittavan vaalit.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?